Barn ritar framför barnens altarskåp

Upptäck kyrkans värld och traditioner med barnens altarskåp

I altarskåpet som står i Gamla Uppsala kyrka finns olika dräkter, exempelvis en biskopsskrud. Här finns också sånt som behövs för bröllop, begravning, dop och gudstjänstfirande.

Barnen har sin alldeles egna plats i Gamla Uppsala kyrka där ett litet altarskåp finns som på ett pedagogiskt sätt både förklarar och ger barn en chans att själva leka kyrka.

Under kyrkans öppettider måndag - lördag kl 09.00–16.00, söndag 09.00–18.00, finns möjlighet att besöka barnens altarskåp. Det går även att boka tid för förskole- och skolklasser som vill lära sig mer om vad som händer i kyrkan. Kontakta i så fall Anders Hiller.

Altarskåpet är tillverkat i Västerås stift, av Västerås möbelhantverk och textil-
konsulenten i Västerås stift.

Vad är det för historier som gömmer sig i Gamla Uppsala kyrka?

Här kan du se kortfilmer med dramatiserad historia för barn. Lär dig mer om de historiska föremålen som finns i och runt kyrkan.

Var interaktiv i kyrkorummet!

I kyrkan finns stationer utplacerade för att inspirera till andlig utveckling, bön och stillhet för vuxna och stationer särskilt utformade för barn och unga. Läs mer här.

Planera ditt besök

Ett stenkast från Uppsala högar finns den medeltida kyrkan på ett område där du även hittar Disagården, Odinsborg med restaurang och kafé, Gamla Uppsala museum och Sockenmuseet. Läs mer nedan.

Visningar

När du deltar i en guidad visning av Gamla Uppsala kyrka blir ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.