Minneslund med gravljus i allhelgonatid
Foto: Sara Bruggeman

Allhelgona i Uppsala

Under allhelgonahelgen får vi varje år samlas och tänka på de vi saknar. I kyrkor, på kyrkogårdar, vid gravar och minneslundar tänder vi ljus och minns tillsammans.

Allhelgona 2022

Tillsammans tänder vi ljusen

Varje sorg är personlig men vi är sällan ensamma om erfarenheten av att ha mist någon. Under allhelgonahelgen får vi varje år samlas och tänka på dem vi saknar. I kyrkor, på kyrkogårdar, vid gravar och minneslundar tänder vi ljus och minns tillsammans.

Du är inte ensam i sorgen

Vill du samtala med någon om din sorg? Eller dela tankar och känslor kring sorg tillsammans med andra i som är i en liknande situation? Du kan få stöd genom sorgegrupper men också i enskilda samtal med en präst eller diakon. Här finns information och kontaktuppgifter.

Bön i allhelgonatid

För dig som vill finns möjlighet att hålla en minnesandakt hemma. Tänd ett ljus och läs gärna Bön i allhelgonatid. Du kan även sända en tanke och tända ett digitalt ljus på bönewebben.

Tid att minnas

Bön i allhelgonatid

Tänd ett ljus och läs gärna bönen av Annica Anderbrant, domprost och kyrkoherde.

Vem minns du?

Under allhelgona minns vi dem som har lämnat oss. På bönewebben kan du tända ett digitalt ljus för någon du saknar och se det lysa tillsammans med ljus som andra människor har tänt. Du är inte ensam i sorgen.

En hälsning från Uppsala kyrkogårdar

Tusentals ljus lyste stämningsfullt upp kyrkogårdarna under allhelgonahelgen. Här finns några glimtar samlade.

TV-sänd helgmålsringning alla helgons dag

Se helgmålsringningen på SVT1 och SVT Play från klockan 17.50 lördag 5 november i en inspelning från en kyrkogård i Uppsala.

Sinnesrogudstjänst i Salabackekyrkan

Ord och musik hjälper oss att stanna upp och få en stund av sinnesro. Välkommen till Salabackekyrkan en fredag varje månad. Nästa gudstjänst fredag 2 december kl. 18.00.

Författaren Mats Hermansson tittar in i kameran sittande på en kyrkbänk.

Presenningsikoner ställs ut i Helga Trefaldighets kyrka

Möt prästen och konstnären Mats Hermansson då det är vernissage för hans utställning Presenningsikoner alla helgons dag klockan 12.30.

Allhelgona - TEMA SORG

I november hålls det i år fyra aktiviteter vid allhelgona i Temat sorg. Här finns det möjlighet att göra egna gravdekorationer, binda kransar och fira temagudstjänst följt av samtal.

Allhelgonahelg med musik och mässor

Välkommen till Uppsala domkyrka, Almtunakyrkan, Sankt Pers kyrka och Vindhemskyrkan för att tända ljus, minnas dina anhöriga, fira gudstjänst och uppleva Mozarts Requiem.

Kransbindning

Bind kransar till kyrkogårdens gravar. Vi står för material och du för det kreativa skapandet. Kransarna kommer att säljas på våra kyrkogårdar i Danmark och Funbo under allhelgonahelgen. Pengarna vi får in skänks till ACT Svenska kyrkan som arbetar långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor.

Allhelgona i Danmark-Funbo

Välkommen till våra kyrkor under allhelgona för att fira gudstjänst, tända ljus, lyssna till stilla musik, dekorera gravljus, fika och prata med oss en stund.

Du är inte ensam i din sorg

Stöd i sorgen

För dig som har mist en nära anhörig finns olika sätt att få stöd i sorgen.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.