En manlig och en kvinnlig präst står inomhus bredvid en grön roll-up med texten Jourhavande präst.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Jourhavande präst

Brottas du med ångest, ensamhet eller självmordstankar och behöver någon att prata med? Jourhavande präst erbjuder akut samtals- och krisstöd och är en del av Svenska kyrkans själavård. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Du kan vara trygg

När du kontaktar Jourhavande präst behöver du inte vara orolig för att någon utomstående ska kunna ta del av det som sägs eller skrivs mellan dig och prästen. Du får vara anonym.

När du ringer

När 112 kopplat dig vidare till jourhavande präst kan ingen annan höra vad som sägs mellan er. Samtalet spelas inte in och det syns inte på din telefonräkning.

När du skriver digitalt brev

När du hör av dig till Jourhavande präst kan du vara helt anonym mot den jourhavande prästen. Den jourhavande prästen har ingen möjlighet att ta reda på vem du är och ditt brev raderas efter att det har besvarats.

Om du däremot i ditt brev till oss lämnar ut dina personuppgifter, till exempel namn eller adress, i ditt användarnamn eller i kontakten med Jourhavande präst, så samtycker du till att vi får ta del av den informationen. Detta enligt den förordning som kallas dataskyddsförordningen/GDPR, som blivit svensk lagstiftning.

Vi behandlar din IP-adress med stöd av vårt berättigade intresse för att kunna säkerställa att kommunikationen genom internet görs med rätt person. Du får svar på ditt digitala brev inom 24 timmar efter att du skickat det. Ditt brev och svaret ligger kvar i 15 dagar och raderas därefter. Även de personuppgifter du själv valt att lämna och din IP-adress raderas. Ingenting sparas.

När du chattar

När du hör av dig till Jourhavande präst kan du vara helt anonym mot den jourhavande prästen. Den jourhavande prästen har ingen möjlighet att ta reda på vem du är och chatthistoriken raderas efter att chatten avslutas.

Om du däremot lämnar ut dina personuppgifter, till exempel namn eller adress, i ditt användarnamn eller i kontakten med Jourhavande präst, så samtycker du till att vi får ta del av den informationen. Detta enligt den förordning som kallas dataskyddsförordningen/GDPR, som blivit svensk lagstiftning.

Vi behandlar din IP-adress med stöd av vårt berättigade intresse för att kunna säkerställa att kommunikationen genom internet görs med rätt person. Din IP-adress sparas under tiden du är inne i chatten. När chatten avslutas raderas chatthistoriken. Även de personuppgifter du själv valt att lämna och din IP-adress raderas. Ingenting sparas.

Här hittar du information om jourhavande präst