Låna en dopdräkt

Svenska kyrkan Tjörn har fyra olika dopdräkter att låna ut.

Det finns fyra dopdräkter som Svenska kyrkan Tjörn lånar ut (mot tvättkostnad) om man inte har en egen dräkt. Hör av dig till pastorsexpeditionen (0304 66 00 55) tjornspastorat@svenskakyrkan.se för att titta på dopdräkterna och för att boka dem.

Dopdräkt är ett plagg som spädbarn bär vid dop. Dopdräkter går ofta i arv i familjen. Dopdräkter är vita vilket symboliserar renhet.

I den katolska medeltida kyrkans dopritual ikläddes barnet en lång vit dopskrud som en symbol för det nya livet med Kristus, efter att ha doppats i funten tre gånger. Med tiden krympte dopskruden till ”kristningaklädet”, ett symboliskt vitt tygstycke som överräcktes till barnet efter dopakten. (källa Wikipedia)

Det är inte nödvändigt att ha en dopdräkter vid dopet. Men dopdräktern kommer igen i konfirmandens vita kåpa.

En dräkt i tunt bomullstyg. Från mitten av 50-talet. Passar ett litet barn (stl 50-60).

Dopklänning från Skärhamns kyrka Bild: Carina Etander Rimborg
Bild: Carina Etander RImborg

Dopdräkt i spets. Större storlek. Storlek 60-80 cl.

Dopklänning från Skärhamns kyrka Bild: Carina Etander Rimborg
Bild: Carina Etander Rimborg

Nysydd dopdräkt i bomull. Med rosa eller blått band om man vill. Det finns också en kofta till.

Dopdräkt Klövedal
Dopklänning från Klövedal. Med kofta. Bild: Carina Etander Rimborg

Dopdräkt i kraftig bomull med lång ärm. Knappar i ryggen. Hällor för att sätta i färgat band om man vill. (Blått finns).

Dopdräkt i kraftig bomull, lång ärm
Dopdräkt med lång ärm. Bomull. Bild: Carina Etander Rimborg