Kvinna häller dopvatten i en dopfunt
Foto: Albin Hillert IKON

Dop

I dopet hälsas människan välkommen till församlingen. Genom dopet ingår vi i en större gemenskap: med församlingen, kyrkan och Kristus. Kristus förenar oss med sig och vi blir en del av kyrkan, Guds stora familj på jorden.

Boka ett dop

Kontakta pastorsexpeditionen på Tjörn, telefon 0304 - 66 00 55, för att boka tid för dop. När du har bokat blir du efter en tid kontaktad av den präst som skall förrätta dopet. Ni bestämmer då tid för dopsamtal. Prästen går igenom dopritualet, tillsammans väljer ni psalmer, bestämmer vem som ska läsa text, be bön, tända dopljuset, hälla i dopvattnet och så vidare.

Våra doptider

Det finns alltid en möjlighet att ha dopet i söndagens gudstjänst. Våra övriga doptider är lördagar 13.00 och 15.00. Under våren 2022 erbjuder vi även dop 11.00 på lördagar. Tänk på att det är vanligt att två barn döps samtidigt i dopgudstjänsten.

Hyra av församlingshem

Vill ni efter dopgudstjänsten ha dopfesten i något av våra församlingshem finns det möjlighet att hyra. Ta kontakt med pastorsexpeditionen för att få hjälp.

Vi tar ut en avgift på 500 kr för hyra av lokalen.

Dop av ungdomar och vuxna

Det är aldrig försent att bli döpt. Har du inte blivit döpt som barn men önskar att bli döpt är du välkommen att höra av dig till din församlingspräst eller till pastorsexpeditionen så får du hjälp.

Musik

Eftersom Spotify inte längre har någon tjänst som vi kan använda i våra gudstjänster (dit även dop räknas) så får musik framföras live eller genom betald och godkänd nedladdad musik. Läs mer här om reglerna

Dopdräkt Skärhamn

Låna en dopdräkt

Svenska kyrkan Tjörn har fyra olika dopdräkter att låna ut.

Det är aldrig försent!

Vattenfall
Foto: Gustaf Hellsing IKON

Det är aldrig försent för att döpa sig. Om du inte är döpt kan du låta döpa dig när som helst i livet. Kanske gör du det i samband med konfirmationen? Kanske vid ett drop-in-doptillfälle? Kanske när ett syskon, släkting eller nära vän ska döpas? Det är aldrig försent!

Följande sidor är information från Svenska kyrkan om dopet. En spotifylista där du kan lyssna på olika förslag på doppsalmer. Och en massa annan information om dopet.

Mamma håller bebis under ett dop.

Dop

Dopet är en glädje och fest som bekräftar att vi alla ingår i ett större sammanhang och gemenskap – en församling och en världsvid kyrka som Gud har omsorg om.

Varför dop?

Med tre ord som utgångpunkt kan man beskriva dopet. Dessa är tro, tradition och fest.

Vanliga frågor med svar

Här har vi samlat olika vanliga frågor med svar om dopet.

Dopets symboler

Dopets mest synliga symboler är det rena vattnet, det vita brinnande ljuset och dopklänningen.