Svenska kyrkan rustar inför allhelgonahelgen

Nyhet Publicerad

I år är det många som inte kunnat vara fysiskt nära då anhöriga har dött. Restriktioner har begränsat möjligheterna att delta i begravningar. Den fysiska distanseringen har ökat sorgen. Därför tror Svenska kyrkan att fler kommer att söka sig till kyrkogårdar och minnesgudstjänster under allhelgonahelgen.

Under allhelgonahelgen minns vi våra avlidna nära och kära. Inte minst i coronatider kan det kännas extra viktigt att få tala om och tänka på dem som gått före oss.

- En stilla stund invid köksbordets tända ljus och en blomma vid fotografiet i vardagsrummet – det finns så många sätt att minnas, tacka och hedra de som lämnat oss, säger Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift.

- Allhelgonatid är tacksamhet och saknad. Vi känner tacksamhet för det som är och saknad inför det som varit. Det är en påminnelse om att ta vara på dem som anförtrotts mig – både de som lever och de som gått före.

Svenska kyrkans församlingar följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar firandet av allhelgonahelgen för att inte riskera smittspridning.
En del församlingar håller flera mindre minnesgudstjänster för att undvika köer och trängsel. På andra håll blir årets gudstjänster helt digitala. På församlingarnas webbplatser finns information om vilka lokala anpassningar som gäller.


Här följer några råd och tips från Svenska kyrkan inför allhelgonahelgen:

Bönewebben på Svenska kyrkans webbplats är en plats där du kan tända ljus digitalt och även be en bön i bönewebbens särskilda allhelgonarum

Första hjälpen vid sorg är till för den som har anhöriga eller vänner som sörjer. I Första hjälpen vid sorg finns konkreta råd för hur du kan vara ett stöd. 

Besök kyrkogård och minneslund och tänd ljus veckan före eller efter allhelgonahelgen. Då är det inte lika mycket folk som besöker kyrkogårdarna. 

Tänd ett ljus hemma för att minnas dina nära och kära om du inte tryggt kan besöka en kyrkogård. Ha kontakt med närstående och delta i digitala minnesgudstjänster.

 

TV-sänd minneshögtid
På Alla helgons dag, lördagen den 31 oktober, hålls en nationell minneshögtid för pandemins offer. I Uppsala domkyrka i närvaro av kungaparet, talmannen, statsministern och ärkebiskopen. Sänds i TV4 kl 18.00.