Other languages with Google Translate

Strängnäs stift Besöksadress: Gyllenhjelmsgatan 1-2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 84, 64522 Strängnäs Telefon:+46(152)23400 E-post till Strängnäs stift

Pilgrim

Att vara pilgrim är att vara på väg - att ha ett inre och yttre mål med sin vandring.

Vad finns bortom vägkröken?

Intresset för att pilgrimsvandra är stort i Sverige och övriga Europa. Hundratusentals människor vallfärdar varje år till exempelvis Santiago de Compostela i Spanien eller på Nordens Sankt Olavsvägar.

Pilgrimsvandring också kan vara enkla vandringar i den lokala församlingens regi eller på egen hand, korta eller längre.

Att vandra är ett sätt att vårda kropp och själ och lusten väcks ofta av nyfikenhet. Vad möter vi bortom vägkröken och inom oss själva?

Pilgrim i Strängnäs stift

I Strängnäs stift finns ett pilgrimsnätverk mellan de församlingar som bedriver pilgrimsverksamhet. Det finns tre noder: Viby, Strängnäs och Stiftsgården Stjärnholm. (Men fler församlingar har olika former av pilgrimsvandringar)

Pilgrim Närke  www.pilgrimnarke.se
Katarinaleden mellan Riseberga i Närke och Vadstena i Östergötland. Viby församling
Kontaktperson: Benjamin Lundqvist, präst, Viby församling

Pilgrim Strängnäs svenskakyrkan.se/strangnas/pilgrim-strangnas
Pilgrim Strängnäs och domkyrkan är platsen för information om leder och pilgrimsverksamhet i Strängnäs närhet.
Kontaktperson: Carina Öjermo pedagog, Strängnäs domkyrkoförsaml

Stiftsgården Stjärnholm bidrar gärna med pilgrimsvandring för gästande grupper.
Kontaktperson: Cecilia Sundkvist pedagog, Stiftsgården Stjärnholm

Fogdöns pilgrimsled: Sankt Eskils källa - Björsund

Genom samarbetet har Pilgrim Strängnäs nu en pilgrimsled, Fogdöns pilgrimsled, som går mellan Sankt Eskils källa och Björsund. https://www.svenskakyrkan.se/varfruberga-harad/pilgrimsleden.

Därtill finns ”Sankt Eskiletappen” som binder samman Fogdöns pilgrimsled med Strängnäs domkyrka.

7 april Pilgrimsvandring i fastetiden

Sorgen och glädjen de vandrar tillsammans

Kom med på pilgrimsvandring i fastetiden – med tankar inför påsken. Att gå en pilgrimsvandring kan vara ett sätt att gestalta fastan.

Samling kl 11.00 i Överjärna kyrka för att fira gudstjänst. Vandringen startar sedan kl 12.30. Lätt vandring i lugnt tempo med flera pauser. Vi vandrar runt hela Järna, ca 10–11 km och är åter ca kl 17.00. Ta med matsäck för hela eftermiddagen och något att sitta på. Välkommen till fots!
Vid frågor: Lena eller Lasse Wiklund, 08-551 731 38.

Sommar 2019 - invigs Stallarholmens pilgrimsled

Vandringar i och omkring Strängnäs

Ett antal material med kartor och texter till stöd för vandringar på egen hand finns ”Sankt Eskil-etappen”, ”En kyrkohistorisk vandring genom Strängnäs”, ”Det bibliska landet”, ”Pilgrimens sju nycklar” och ”Vandring med Frälsarkransen” (anknyter till den fasta installation med Frälsarkransen pärlor som finns på Södra kyrkogården i Strängnäs).

Aktiviteter under Pilgrimssäsongen 2019 finns beskrivna på: https://www.svenskakyrkan.se/strangnas/pilgrim-strangnas

Bild: Emma Berkman