Other languages with Google Translate

Strängnäs stift Besöksadress: Gyllenhjelmsgatan 1-2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 84, 64522 Strängnäs Telefon: +46(152)23400 E-post till Strängnäs stift

Pilgrim

Att vara pilgrim är att vara på väg - att ha ett inre och yttre mål med sin vandring.

Vad finns bortom vägkröken?

Intresset för att pilgrimsvandra är stort i Sverige och övriga Europa. Hundratusentals människor vallfärdar varje år till exempelvis Santiago de Compostela i Spanien eller på Nordens Sankt Olavsvägar.

Pilgrimsvandring också kan vara enkla vandringar i den lokala församlingens regi eller på egen hand, korta eller längre.

Att vandra är ett sätt att vårda kropp och själ och lusten väcks ofta av nyfikenhet. Vad möter vi bortom vägkröken och inom oss själva?

Pilgrim i Strängnäs stift

I Strängnäs stift finns ett pilgrimsnätverk mellan de församlingar som bedriver pilgrimsverksamhet. Det finns tre noder: Viby, Strängnäs och Stiftsgården Stjärnholm. (Men fler församlingar har olika former av pilgrimsvandringar)

Pilgrim Närke  www.pilgrimnarke.se
Katarinaleden mellan Riseberga i Närke och Vadstena i Östergötland. Viby församling
Kontaktperson: Benjamin Lundqvist, präst, Viby församling

Pilgrim Strängnäs svenskakyrkan.se/strangnas/pilgrim-strangnas
Pilgrim Strängnäs och domkyrkan är platsen för information om leder och pilgrimsverksamhet i Strängnäs närhet.
Kontaktperson: Carina Öjermo pedagog, Strängnäs domkyrkoförsaml

Stiftsgården Stjärnholm bidrar gärna med pilgrimsvandring för gästande grupper.
Kontaktperson: Cecilia Sundkvist pedagog, Stiftsgården Stjärnholm

1-6 oktober Vallfärd

Runt Franciskusdagen, gör Närkes Pilgrimscenter en vallfärd till Farfa, Fonte Colombo, Greccio och Poggio Bustone i Italien. Vandringar, minibuss, gudstjänster, Preliminärt pris: 5.850:- exkl. flyg. informationpå www.pilgrimnarke.se

7 oktober Pilgrimsvandring

Från Tveta kyrka till Turinge kyrka. Kl. 11:00 – 14:00

Tema: Den heliga Birgitta.

Efter mässan i Tveta kyrka kl 11 ger vi oss ut på vandring till Turinge kyrka. Sträckan är ca 14 km och vi följer bitvis Täljeleden. En reflektion inleder varje etapp om ca 45-60 min vandring, därefter en kort paus innan nästa etapp. Varannan sträcka går vi i tystnad. Ta med dig en god matsäck och ta på dig kläder efter väder och bra skor! Anmälan till diakon Simone Allertz eller expeditionen i Trosa församling. Kontaktperson: Simone Allertz simone.allertz@svenskakyrkan.se 0156-52923/00

Bild: Emma Berkman