Strängnäs stift Besöksadress: Gyllenhjelmsgatan 1-2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 84, 64522 Strängnäs Telefon: +46(152)23400 E-post till Strängnäs stift

Pilgrim

Att vara pilgrim är att vara på väg - att ha ett inre och yttre mål med sin vandring.

Vad finns bortom vägkröken?

Intresset för att pilgrimsvandra är stort i Sverige och övriga Europa. Hundratusentals människor vallfärdar varje år till exempelvis Santiago de Compostela i Spanien eller på Nordens Sankt Olavsvägar.

Pilgrimsvandring också kan vara enkla vandringar i den lokala församlingens regi eller på egen hand, korta eller längre.

Att vandra är ett sätt att vårda kropp och själ och lusten väcks ofta av nyfikenhet. Vad möter vi bortom vägkröken och inom oss själva?

Pilgrim i Strängnäs stift

I Strängnäs stift finns ett pilgrimsnätverk mellan de församlingar som bedriver pilgrimsverksamhet. Det finns tre noder: Viby, Strängnäs och Stiftsgården Stjärnholm. (Men fler församlingar har olika former av pilgrimsvandringar)

Pilgrim Närke  www.pilgrimnarke.se
Katarinaleden mellan Riseberga i Närke och Vadstena i Östergötland. Viby församling
Kontaktperson: Benjamin Lundqvist, präst, Viby församling

Pilgrim Strängnäs svenskakyrkan.se/strangnas/pilgrim-strangnas
Pilgrim Strängnäs och domkyrkan är platsen för information om leder och pilgrimsverksamhet i Strängnäs närhet.
Kontaktperson: Carina Öjermo pedagog, Strängnäs domkyrkoförsaml

Stiftsgården Stjärnholm bidrar gärna med pilgrimsvandring för gästande grupper.
Kontaktperson: Cecilia Sundkvist pedagog, Stiftsgården Stjärnholm

Kalendarium sommaren/hösten 2017

• 1/7 kl 10-14 Pilgrimssommar: Selaövandring. Cirka 10 km.
    Start och mål vid Stallarholmens församlingshem.
  • 10/7 och 17/7 Måndagsvandringar. Närkes Pilgrimscenter. Viby församling
  • 12/7 Vandring Viby - Tångeråsa. Viby församling
  • 23-30/7 Pilgrimsresa till Nidaros. (fulltecknad) Viby församling
  • 5-12/8 Katarina-vandring. Staffettvandring som man kan gå en eller flera dagar. Viby församling
  • 12/8 kl 16-18 Pilgrimssommar: Vandring kring domkyrkoberget. Cirka 3 km. Start och mål vid domkyrkan. Strängnäs domkyrkoförsamling.
  • 9/9 kl 11 Invigning av Sankt Botvidsleden. Samling kl 11.00 i Botkyrka gamla kyrka. Avslutas med Pilgrimsmässa i Salems kyrka kl 16.00. Biskop Johan Dalman och Biskop Eva Brunne medverkar.
  • 16/9 kl 13-15 Invigning av Frälsarkransen på Södra kyrkogården, Strängnäs. Strängnäs domkyrkoförsamling.
  • 30/9 kl 10-14 Nyckelvandring (Pilgrimmens sju nycklar), Strängnäs. Strängnäs domkyrkoförsamling.
  • 8/10 kl 14-16 "Kyrkbergets hemlighet" - Upplevelsevandring för små och stora. Strängnäs domkyrkoförsamling.

Bild: Emma Berkman