Foto: Emanuel Eriksson

Pilgrimsvandra för biologisk mångfald

Nyhet Publicerad

Just nu pågår två månadslånga pilgrimsvandringar för biologisk mångfald och klimatnödlägets skull. Den 25 augusti går vandringen in i Strängnäs stift. Det pågår även flera lokala vandringar i stiftet. Välkommen att vandra med!

Den 25-31 augusti går pilgrimsvandringen "Härlig är jorden" genom Strängnäs stift, från Örebro till Hammar, på väg till slutmålet Vadstena.

"Härlig är jorden" började den 3 augusti i Älvdalen och går i mål den 2 september i Vadstena. Parallellt pågår vandringen "Hela jorden", från norska gränsen till Vadstena. Vandringarna arrangeras av Pilgrim´s Walk for Future, Nordens största vandrande folkrörelse för klimaträttvisa, fred med jorden och fred med varandra.

– Människor har alltid gett sig ut på pilgrimsvandringar i tider av hot och ovisshet. Vi ser vandringarna som ett sätt att adressera de ödesfrågor mänskligheten nu står inför. Genom att vandra tillsammans hoppas vi kunna sprida hopp och mod att agera, berättar Emanuel Eriksson, projektledare för Pilgrim’s Walk for Future.

Vandringarna pågår kl. 09-17, dagvandrare välkomnas att ansluta.
Press/media är välkomna att vandra med och göra intervjuer med vandringsledare och deltagare.

...

Vandringen "Härlig är jorden" i Strängnäs stift: 

25/8 Arboga-Örebro, 15 km och båt. Kl. 15:00 vandring från Hamnplan till Stortoget för manifestation med musik. Kl. 19:00 är det konsert med sångaren Rostam Mirlashari i Sörbykyrkan, Örebro.

26/8 Örebro-Fjugesta, 23 km. Kl. 19:00 bjuder Ulrika Bodén och Rostam Milrashari på kärlekssånger och vaggvisor ur den baluchiska och nordiska folksångtraditionen i bönhuset vid Riseberga klosterruin.

27/8 Fjugesta, vilodag.

28/8 Fjugesta-Viby, 16 km.

29/8 Viby-Rosendal, 13 km.

30/8 Rosendal-Hammar, 24 km.

31/8 Hammar-Medevi Brunn, 18 km.

Ett mer detaljerat schema samt karta: 3 AUG - 2 SEP "Härlig är jorden" | pilgrims walk for future

Vandringarna avslutas i Vadstena lördag 2 september med samtal med Världsnaturfonden och en minnesgudstjänst för utdöda arter.

Den 2 september arrangeras även “Global Walk for Future Day” då många församlingar ordnar vandringar:

  • Heldagsvandring på 20 km mellan kyrkor. Start (och stopp) i Kattnäs kyrka kl. 09:00. Ta med mat och fika för flera pauser. Vandringen arrangeras av Daga församling och Frustuna församling. Anmäl till Pär Friberg 076-1457073 par.friberg@svenskakyrkan.se.
  • Vandra 10 km i Linnés fotspår på den etapp som kallas Danmark. Ta med matsäck för hela dagen. Samåkning från Strängnäs kl. 09:00, anmälan senast 28/10 på Pilgrim Strängnäs - Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö (svenskakyrkan.se). För mer information, kontakta Carina Öjermo 070-682 45 14 carina.ojermo@svenskakyrkan.se.