Ny bok om gammal men levande domkyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

Söndag 22 maj 13.30 är det bokrelease för nya boken "Strängnäs domkyrka. Levande katedral - då och nu". En av författarna är biskop Johan Dalman som bidragit med kapitlet "Ett hus kring ett altare".

Carina Öjermo, domkyrkopedagog i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö har varit projektledare för att ta fram boken.

− Vi vill ge en bild av Strängnäs domkyrka som en levande katedral, som används och utvecklas, berättar hon. 
- Boken innehåller många olika typer av texter – historiska texter, texter om livet i domkyrkan idag och texter för egen reflektion. I boken finns också korta intervjuer med olika personer från hela stiftet, församlingsbor, barn och vuxna som berättar vad Strängnäs domkyrka betyder för dem. 

− Det finns många bilder från både nutid och förr. Vi hoppas att innehållet ska passa många. Boken innehåller också ny forskning och fördjupning men man behöver inte vara teolog eller historiker för att kunna läsa den. Det har varit ett jättekul arbete att ta fram boken, säger Carina Öjermo.
När man tog fram boken var det en viktig målsättning att den ska innehålla mycket bilder.
− Ja, vi har strävat efter att i alla fall 40 procent av innehållet ska vara i bildform. Mycket är nytaget och genom bilderna kan läsaren upptäcka nya saker och detaljer som man kanske inte sett tidigare, avslöjar hon. 

Det stora boksläppet blir den 22 maj i Strängnäs domkyrka och efter det kan boken köpas i domkyrkan, på förlagets webb och via bokhandlare. Boken ges ut av Artos förlag och redaktörer är Klas Hansson och Carina Öjermo.        

/ Pia Andersson

Carina Öjermo samt nya boken om Strängnäs domkyrka

-----
Initiativet till boken kommer från Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö och den har fått stöd av Stiftelsen Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Kjell och Märtas Beijers stiftelse, Samfundet Pro Fide et Christianismo (Kyrkoherde Nils Henrikssons Stiftelse), Kungliga Patriotiska Sällskapets Understödsfond, Sparbanksstiftelsen Rekarne, Längmanska kulturfonden, Strängnäs stift och föreningen Katedralens vänner. 

-----

Läs mer om boken här