Kungligt besök när Gustav Vasa uppmärksammas i Strängnäs domkyrka

Nyhet Publicerad

Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. Detta uppmärksammas med en högtidssammankomst i Strängnäs domkyrka på nationaldagen, i närvaro av H.M Konungen och H.M Drottningen.

På programmet står uruppförande av högtidsmusik skriven av lokala kompositören Olle Lindberg – musik för kör, brasskvintett och orgel, föredrag om Sveriges nationalstatsblivande av Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet samt tal av biskop Johan Dalman. Högtidssammankomsten leds av domprost Christofer Lundgren.

En fullsatt domkyrka välkomnar H.M. Konungen (som firar 50 år som Sveriges statschef) H.M. Drottningen, talmannen, statsministern, kulturministern, Sörmlands landshövding med flera gäster.

För att kunna vara med i domkyrkan denna dag behövs biljett. Alla de 430 gratisbiljetternas till högtidssammankomsten är utdelade.

Arrangörer av högtidsstunden den 6 juni är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Katedralens vänner och Gustav Vasa-föreningen.

Här kan du läsa mer om arrangemanget och andra aktiviteter i domkyrkan med anledning av 500-årsresan: Högtidssammankomsten 6 juni - Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö (svenskakyrkan.se)

... 

Nationaldagsfirandet pågår under hela dagen i Strängnäs!
Höjdpunkter under dagen: Fira nationaldagen i Strängnäs - Strängnäs kommun (strangnas.se)

Här finns mer information om 500-årsresan: 500-årsresan - Strängnäs kommun (strangnas.se)