Foto: Foto: Unsplash

Ökande psykisk ohälsa

- Vi ser en stor ökning av människor som vänder sig till oss. Vi märker att den psykiska ohälsan i samhället ökar, säger Gunnel Broberg, psykoterapeut på Livscentrum i Sollentuna. Livscentrum har sedan 2017 satsat extra på att möta behovet från unga vuxna som mår dåligt, en starkt växande grupp.

Under 2019 sökte sig 259 personer till samtalsmottagningen vid Livscentrum jämfört med 200 personer året innan. Enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ökar den psykiska ohälsan i Sverige och då framförallt hos ungdomar och unga vuxna.

De två största grupperna som vänder sig till Livscentrum är människor mitt i livet, alltså i 40-årsåldern, samt unga vuxna i 20–30-årsåldern.
Gunnel Broberg berättar att Livscentrum gör allt de kan för att ta emot så många som möjligt.
– Många som vi tar emot upplever stress, ångest, depression och sorg. Människor kan vara traumatiserade på grund av upplevelser tidigare i livet eller som nyligen inträffat. Till dessa erbjuder vi olika former av behandlingar. Att få utrymme att i lugn och ro utforska sina tankar och känslor tillsammans med en psykoterapeut under ett konfidentiellt samtal är inte alltid så givet i vår stressiga tillvaro, säger Gunnel Broberg.

Hon berättar att det kan handla om att bena ut vilka konflikter inom en själv som kan orsaka till exempel ångest och för andra kan det vara viktigt att beröra existentiella frågor.
Samtalet kan leda fram till att man själv får syn på sådant som är bra vad gäller livsföring och förhållningssätt i livet.

Livscentrum är en verksamhet inom Sollentuna församling som bland annat erbjuder psykoterapeutisk behandling och familjerådgivning. Livscentrum har idag fyra legitimerade psykoterapeuter.
Livscentrum håller till i ljusa och fräscha lokaler i Sollentuna församlingshus i Sollentuna centrum. Korridoren är trivsamt inredd och Gunnel Brobergs samtalsrum har sköna fåtöljer som matchar gardinernas färg. Det märks att man har ansträngt sig för att skapa en harmonisk miljö.

Samtalsmottagningen vid Livs- centrum tar emot boende i Sollentuna och Familjeråd-givningen både från Sollentuna och Upplands Väsby. Vård-centralerna i området hänvisar ofta till Livscentrum och en ökning har märkts under hösten.
även sollentuna psykiatriska mottagning och ungdomsmottagningen rekommenderar Livscentrum.
– Vi kompletterar den offentliga vården berättar Gunnel Broberg och fortsätter:
– Vi har funnits i över 20 år nu och många har besökt oss under åren. Förra året besökte mer än 600 personer Livscentrum för hjälp i olika livssituationer. Många tycker det är bra att verksamheten drivs i kyrkans regi. Livscentrum är unikt inom Svenska kyrkan säger Gunnel Broberg.
Erik W Graver

Fotnot: Läs mer om Livscentrum svenskakyrkan.se/sollentuna/livscentrum