Intervju med Lena Bernell om när hon "kom ut" som HBTQI + person

Vi har ställt några frågor till Lena Bernell som kommer till KULTUREBERG och pratar HBTQ-frågor. Delar av intervjun finns i församlingens annons i lokaltidningen Mitt i.

Vem är du?
– En gråhårig glad tant med alla mina åldrar inom mig. Jag arbetar som präst och tycker om att umgås med familjen och vänner, äta och dricka gott. Jag läser gärna och gillar att titta på film och jogga långsamt.

Vad kommer du att prata om?
– Tillsammans med prästen Per Öijerstedt kommer jag ha ett samtal om HBTQI+ och om att bryta normen, att komma ut och hur det var för mig som när jag förstod att jag var en HBTQI + person och om den resan att hitta den jag är.

Är det ”skrämmande” att komma ut?
– Jag vet inte om det alltid är skrämmande, men det kan vara svårt att bryta mot det normativa eftersom vi lever i ett samhälle som är mer normativt än många förstår och där det fortfarande är lägre status att vara HBTQI + person. Som HBTQI + person behöver du dessutom komma ut nästan varje dag och det kan vara lite påfrestande.

Hur brukar reaktionerna se ut?
– Väldigt olika, beroende på sammanhang. Det är också något vi kommer att samtala om den 2 februari.

Vad kan man göra för att underlätta för människor med olika sexuella identiteter att våga vara sig själva?
– Det finns mycket att göra för att inkludera, ett sätt kan vara att fundera över hur en använder språket. Inte ta förgivet att alla är heterosexuella eller lever i heterosexuella relationer när vi samtalar och är nyfikna på varandra. Vi kan också fundera över när vi använder pronomen hur vi använder dem, inte ta för givet att det är hon eller han.

HBTQ tema – Lena Bernell kommer till KULTUREBERG
Torsdag 2/2 kl. 19 00 i Turebergskyrkan
Under kvällen medverkar också sångerskan Daniela Serafimova.