Foto: Magnus Aronson/IKON

Frågor och svar om vigsel

Här har vi samlat de vanligaste, praktiska frågorna kring bröllop och vigsel. Titta gärna på den korta filmen där vi försöker besvara många av frågorna.

Hur gör vi?

När ni har bestämt er för att gifta er - tag kontakt med någon av pastorsexpeditionerna  i Hallstavik eller Rimbo för att boka plats, tid och präst. 0175-250 60 till Hallstavik och
0175-755 70 till Rimbo.
Tänk på att vara ute i god tid - särskilt om ni vill gifta er på sommaren. Kyrkorna är mycket bokade sommartid och det är inte ovanligt att brudpar bokar vigseltid ett år i förväg.

När bör vi boka kyrka?

Det beror på hur många specifika önskemål ni har. Ju fler; som en särskild präst, musik eller liknande, desto tidigare bör ni kontakta församlingsexpeditionen.

Kan vi ha vigseln på annan plats än i kyrkan?

Javisst. En vigsel måste inte alls vara stor och påkostad eller ens ske i en kyrka. Det enda ni behöver är två vittnen, en hindersprövning och en präst. Så visst kan man gifta sig t ex utomhus. Men man måste då räkna med sådant som man inte kan styra över - vädret är en sådan faktor.

Kan vi själva bestämma över vigselns upplägg?

Javisst. Vigselgudstjänsten utformas i dialog mellan de medverkande; brudparet, präst och musiker. Möjligheterna är stora att göra den personlig genom val av musik, bibeltexter, dikter med mera.

Kostar det något att gifta sig?

En vigsel är gratis för kyrkans medlemmar. Vill ni gifta er i någon annan kyrka än i hemförsamlingen kan det medföra extra kostnader.

Vad krävs för att få gifta sig i Svenska kyrkan?

En hindersprövning från lokala skattemyndigheten, där det fastställs att det inte finns några hinder för er att gifta er, samt att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.

Vad är ett vigselsamtal?

Under vigselsamtalet träffar ni er vigselpräst och samtalar runt vigseln och äktenskapets djupare mening. Tillsammans går ni även igenom de praktiska delarna.

Vad är en kyrklig välsignelse?

Om ni lever i registrerat partnerskap kan ni få er relation kyrkligt välsignad i Svenska kyrkan. Även om ni gift er borgerligt kan ni få en kyrklig välsignelse över ert äktenskap.

Hur gör vi när vi vill gifta oss utomlands?

Kontakta den utlandsförsamling där ni önskar gifta er. Telefonnummer finns på www.svenskakyrkan.se

Glöm inte er vigselpräst!

Ibland blir kärleken lite sliten och trött och kan behöva stöd av någon utomstående. Vänd er då gärna till er vigselpräst (eller någon annan präst) om ni behöver samtala, var för sig eller tillsammans.
Samtal med präst kostar ingenting.Läs mer om vigsel