En person i prästkläder välsignar och håller sin hand över dopkandidaten.
Foto: Karolina Braun

"Det finns en plats där alla är välkomna"

Nyhet Publicerad

Att bli döpt som vuxen kan vara ett stort steg för många. Men Trolla säger att det gick ganska lätt att hitta rätt, sedan tanken på dop vuxit fram. – För mig är kyrkan en trygg plats där alla är välkomna. Det vill jag vara med och bidra till, säger Trolla.

 

Kvällssolens milda ljus silas genom de fyrkantiga fönstren i Härlanda kyrka. Det är onsdag och kvällsmässa som vanligt, men ändå annorlunda. Ikväll ska Trolla bli döpt. Musikern Peter spelar stämningsfullt på gitarren. Trolla sitter på stolsraden alldeles bakom dopfunten, tillsammans med sin tillresta mamma och kompisarna från universitetet. 
– För mig har tanken på dopet växt fram över tid. Jag har sett vad kyrkan gör för de svaga i samhället. Oavsett vilken tro man har är kyrkan en trygg miljö. Det vill jag vara med och bidra till. Många går ur kyrkan – men jag har känt: Jag vill gå in! berättar Trolla.
Trolla är inflyttad från Stockholm och visste inte vilken församling hon tillhörde. Men hon googlade och det visade sig att Härlanda kyrka var väldigt nära.
– Det gick faktiskt väldigt lätt att hitta rätt. Jag och prästen VT har träffats flera gånger och pratat om tron och om Jesus. Vi har läst texter och haft reflektion. Jag har känt mig jättevälkomnad.

För mig har tanken på dopet växt fram över tid. Jag har sett vad kyrkan gör för de svaga i samhället. Oavsett vilken tro man har är kyrkan en trygg miljö. Det vill jag vara med och bidra till.

Trolla

I dopet är alla ett

Snart kommer VT in och säger hej. Det är dags för Trolla att gå ut till sakristian och ta på sig den vita kåpan utanpå jeansen. Trolla och VT har gått igenom hur dopet går till, men ändå känns det lite nervöst. Trolla har aldrig varit på något vuxendop tidigare. 
Vaktmästare Habib ringer i klockorna. Vi som samlats ikväll sjunger psalmen ”Guds kärlek är som stranden” och sen får Trolla gå fram.
– I dopet görs inte skillnad på människor. Ingen är störst eller minst, först eller sist. Alla är ett i Jesus Kristus, läser VT inledningsorden. 
I dopet ber prästen för den som ska döpas. Som vuxen får Trolla själv säga sitt namn och bekräfta att hon vill bli döpt. VT ber Trollas mamma att hjälpa till att hälla upp dopvattnet. 
– Jag döper dig i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn, är de enkla orden som uttalas medan Trolla får dopvatten tre gånger på sin panna. 

Insvept och trygg

En stund senare är mässan slut. Trolla har fått sitt dopljus och också fått ta emot nattvarden för första gången. Nu bjuder församlingen på prinsesstårta och hon blir uppvaktad av sina vänner med presenter. Jag frågar henne hur dopet kändes.
– Det var väldigt speciellt, men det kändes bra. Det var skönt att ha kåpan på mig. Jag kände mig insvept och trygg i den. Jag behövde inte fundera på vilka kläder jag skulle sätta på mig heller. 
Vad tar du med dig från idag?
– Att det finns en plats där alla är välkomna. Där det finns någon att prata med – och söka stöd när det behövs. Och även om jag inte känner så många i kyrkan finns en varm atmosfär här, säger Trolla.

Att döpas som vuxen

I Svenska kyrkan är barndop vanligast, men det sker också ett stort antal dop för ungdomar och vuxna. Det kan finnas olika anledningar till att döpas senare i livet. Kanske blev dopet inte av. Kanske har du just upptäckt den kristna tron. Kanske vill du som förälder eller anhörig bli döpt samtidigt som ett barn. 

Dopet kan ske i en vanlig gudstjänst eller i det lilla formatet med bara några få närvarande. Dopet kan ske i kyrkan eller utomhus. Du kan välja mellan att bära egna kläder eller att låna en vit kåpa. Den vita kåpan hänger ihop med dopdräkten som dopbarn ofta bär. Barnets dopdräkt är för lång - en symbol för att dopet är något att växa i. Men även den vuxnes kåpa är lång - en symbol för att tron på Gud och Jesus Gud alltid kommer vara större än vad vi kan tänka och säga.

När du döps som vuxen får du först undervisning av en präst där ni samtalar om kristen tro och om dopet. När du döps som vuxen gör du det av ditt eget val, därför blir du samtidigt också konfirmerad. 


Vill du veta mer om dop?

Ta då kontakt med en präst i din församling. Du kan också kontakta vår expedition som kan hjälpa dig att hitta rätt, telefon 031-731 80 40, e-post orgryte.pastorat@svenskakyrkan.se