Vad gör jag med saknaden efter den jag älskar, hur går jag vidare?

Fråga:

:Hur går jag vidare efter att min stora kärlek ha gjort slut och brutit kontakten. Inget drama emellan oss, ingen stor anledning till att hon gjorde slut. Men det gör ont, speciellt på högtiderna. Det känns som hon har dött. jag vill att hon ska veta hur ont det gör, men samtidigt vill jag inte visa min svaga sida för henne eller för mig själv. Jag vill inte ha en negativ konversation med henne om hur tufft detta har varit för mig, men samtidigt vill jag berätta allt. För vi delade allt.

Namn (vi publicerar bara förnamn): William

Familjerådgivarna svarar:

Hej William.
Ibland kan det vara svårt att gå vidare om man känner att man inte fått ett bra avslut. Du berättar att hon är din stora kärlek och att hon gjort slut och brutit kontakten utan att det för dig verkar funnits någon större anledning.
Det orättvisa i att inte älska varandra lika mycket – att du inte är hennes stora kärlek – är ju oerhört smärtsamt. En smärta som man gärna vill att den andre ska förstå. Det finns två viktiga behov i en varaktig kärleksrelation. Det är att bli förstådd och att få bekräftelse på att man betyder oändligt mycket för sitt hjärtans kär. Inget av detta finns just nu för dig och det gör dig antagligen också arg. En sådan ilska kan bli destruktiv mot dig själv eller henne. Men i ilska finns det mycket kraft och energi som kan användas till att ta sig framåt, att sätta värde på sig själv.
Ett sätt kan vara, att man repar mod och tar kontakt, för att lätta sitt hjärta. Att skriva och berätta, kanske ställa någon fråga. Prövar man det kan det bli ett sätt för en att stå upp för sina känslor, att göra sig sedd i sin sorg, ilska, saknad eller vad det nu är. Man bör vara medveten om att man gör detta för sig själv, sin egen skull, att pröva återupprätta sig och synliggöra sig, stå upp för sig själv. Tyvärr betyder det inte att man alltid får ett svar från den man söker kontakt med, men man vet åtminstone att den fått läsa och kanske också förstått något av det man aldrig sa och att man nu gjort allt man kunnat.


Familjerådgivarna

Fråga familjerådgivarna om relationer!

Svenska kyrkans familjerådgivare Mats Ekerbring, Jeanette Vogt och Caroline Burstedt svarar på dina frågor om relationer.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning i Örebro erbjuder samtalsbehandling med familjer, par och enskilda med fokus på relationer.

Bli medlem!

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan Örebro pastorat. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning
Telefon:
019-15 45 45
E-post: orebro.individ-familjeradgivning@svenskakyrkan.se

Besöksadress
Storgatan 27 B
703 63 Örebro
Hitta hit