Bild kollage med tre bilder, två personer i mitten och till höger en griffeltavla md text om hållbar matlagning. Till vänster färgstarka rätter och KRAV-logotyp.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 5 november 2025

Solliden klarar silvernivån i KRAV-certifiering – igen!

Svenska kyrkans kurs- och konferensgård Solliden har återigen klarat silvernivån i KRAV-certifieringen, ett välförtjänt kvitto på ett målmedvetet och engagerat arbete för klimatet.

– Vi är så stolta och glada över att bidra till en bättre framtid för allt levande på vår jord. Att laga hållbar mat ser vi inte bara som en självklarhet, det är också väldigt roligt, säger föreståndare Maria Comstedt.

Ett kök med hållbarhet i varje steg

Silver är den näst högsta nivån inom KRAV och innebär att minst 60 procent av Sollidens råvaror räknas som hållbara, och att minst 40 procent av all mat är KRAV-märkt eller ekologisk.

För Solliden handlar certifieringen om mer än råvaror. Den omfattar också arbetet med minskat matsvinn, användning av miljömärkta produkter, goda arbetsvillkor och ett aktivt miljöansvar i hela verksamheten.

– Vi tänker hållbarhet i varje steg, från hur vi planerar menyer till hur vi tar hand om rester. Vi vill visa att klimatsmart mat både kan vara god och mättande, säger Maria Comstedt.

På Solliden lagas maten i säsong, med närproducerade och ekologiska råvaror. Filosofin är enkel: hållbar mat ska vara god, glädjefylld och tillgänglig för alla.

Den KRAV-certifierade restaurangens synsätt bygger på kyrkans miljö- och klimatmål, där Solliden hjälper till att inspirera till hållbara val både i köket och i vardagen.

"Vi vill visa att klimatsmart mat både kan vara god och mättande!"

Maria Comstedt, föreståndare på Solliden

Sollidens klassiska julbord

I december serverar vi vårt populära julbord där traditionella klassiker möter våra egna.

Bara goda grönsaker: Följ med in på Sollidens KRAV-certifierade restaurang

Råvaror i säsong, närproducerat, ekologiskt och ofta vegetariskt. Kockarna på Solliden slår hål på myten om att hållbar mat skulle vara dyr – eller trist. ”Jag har aldrig förr varit på en arbetsplats där folk tackar, bugar och ber om recept efter varje måltid”, säger föreståndaren Maria Comstedt.

Annorlunda julbord

Lördag 29 november serverar vi vårt annorlunda julbord. Helt vegetariskt!

Miljö och hållbarhet – så arbetar Svenska kyrkan i Örebro med miljö och hållbar utveckling

Klimatförändringarnas effekter är kännbara redan idag. Vill du vara med och engagera dig? Här kan du läsa mer om vad Svenska kyrkan i Örebro har på gång.

Svenska kyrkans miljöpris i Örebro

Svenska kyrkan i Örebro delar varje år ut ett miljöpris för att lyfta fram lokala initiativ som bidragit till ökad hållbarhet. Priset delas ut 23 november i S:t Nicolai kyrka.