Foto: Cathrine Gustavsson

Nu går det att hyra elbil hos Svenska kyrkan

Nyhet Publicerad

Nu går Svenska kyrkan i Örebro vidare med planerna på "hållbar mobilitet i Svenska kyrkan". Det sker genom att erbjuda örebroarna möjlighet att hyra en elbil, som ett klimatsmart alternativ för att ta sig fram.

Under nästan sju veckor har örebroare haft möjlighet att svara på en enkät om det egna resandet och intresset för att använda en eventuell elfordonspool med bas i Örebro.

Nu går Svenska kyrkan i Örebro ett steg vidare i studien ”Hållbar mobilitet”. Det sker genom att under en försöksperiod vara delaktiv i en mindre elbilspool. Två elbilar av märket Nissan finns i poolen. De används för tjänsteresor inom Svenska kyrkan Örebro och går nu även att hyra av andra intresserade.

- Jag är glad över att Svenska kyrkan kan ligga i framkant med en elbilspool. Det var smidigt att sköta allt runt bilen via en app, säger Lisa Pettersson Härdne, administrativ chef Svenska kyrkan Örebro, efter en elbilstur.

Elbilsföretag står för bilarna

Bilarna tillhör ett bilpoolsföretag. Svenska kyrkans del i satsningen är att stå för parkeringsplatser och laddstolpar vid Kyrkans hus, Storgatan 27, i Örebro.

- Svenska kyrkan Örebro jobbar hårt för att minska vårt klimatavtryck. Vi vill samtidigt bidra till att alla örebroare ställer om och blir mer klimatsmarta. Därför vill vi testa konceptet elbilspool, där vi delar de bilar som vi ibland behöver för våra tjänsteresor med alla örebroare, säger Sara Bronner, hållbarhetsutvecklare i Svenska kyrkan Örebro.

Testen av elbilspoolen kommer i första hand att pågå till i mitten av augusti, kanske längre.

Hyra när behöver

Sara Bronner ser flera fördelar med en elfordonspool. Den skapar möjlighet för fler människor att göra sig av med sin fossildrivna bil och slippa äga en egen bil. Vid de tillfällen när en bil behövs är det enkelt att hyra - och att det då är ett elfordon gör resan fossilfri och innebär lägre klimatavtryck.

- Det är viktigt att vi delar smartare på resurskrävande bilar som annars står stilla en stor del av sin livstid, säger Sara.

Vad händer när försöket är slut?

- Förhoppningsvis landar försöket i slutsatsen att det är en god idé och fullt möjligt att inrätta ”mobilitetshubbar” med olika typer av elfordon vid en eller flera kyrkor eller fastigheter. Det återstår att se. Förstudien ska vara klar senare i höst, säger Sara Bronner.

Så hyr du en elbil

Så här ser appen för Move About ut.
Hur går det till att boka och hyra?

Bilarna bokas via appen ”MoveAbout” som du laddar ner till din mobil. När du registrerar dig första gången skapar du ett konto och får legitimera dig med Bank-ID. Följ anvisningarna i appen, du kommer också få ett bekräftelsemejl med en länk du ska klicka på.

Efter att du har registrerat dig första gången är det sedan väldigt enkelt att boka bilpoolsbil via appen. Du låser upp bilen med hjälp av mobilen, och ser till att laddsladden är isatt när en resa avslutas.

Genom appen har du också tillgång till alla bilpooler från MoveAbout i hela Sverige.

Vem sköter bilarna och svarar på frågor?

Bilarna ägs, tillhandahålls och underhålls av bilpoolsföretaget MoveAbout. Det är till supporten på MoveAbout du vänder dig med alla frågor som rör hyrbilarna. Telefon 031-799 28 04. Mejl: info@moveabout.se

MoveAbout övervakar bilarna via ett webbaserat system, där de bland annat kan de se laddningsgrad i realtid på varje bil.

Vad kostar det?

Det finns två olika prislistor för privatpersoner – den ena om man betalar en månadsvis medlemsavgift på 99 kr, den andra utan medlemsavgift men med något högre timpris. Alla priser finns på hemsidan och i appen.

Minsta hyrtid för ett tillfälle är 1 timme. När resan väl har inletts går det inte att förkorta hyrtiden – detta för att undvika onödigt långa bokningar som sedan förkortas och innebär att bilarna står outhyrda. Man betalar per timme, inte antalet körda kilometrar.

Var kan jag läsa mer om bilpoolen?

www.moveabout.se

Delta i Svenska kyrkans enkät om fordonspool med chans att vinna övernattning eller biobiljetter!

Är du intresserad av att ha tillgång till en fordonspool med elfordon? Svara på våra enkätfrågor om klimatsmart resande, med chans att vinna middag med övernattning på Solliden eller biobiljetter.

Bilden visar jordklotet.

Engagera dig för klimatet tillsammans med Svenska kyrkan

Klimatförändringarnas effekter är kännbara redan idag. Vill du vara med och engagera dig? Här kan du läsa mer om vad Svenska kyrkan i Örebro har på gång.