Foto: Niclas Fasth

Vigsel - praktisk information

Information för er som har bokat eller funderar på att boka vigsel

Vad roligt att ni vill gifta er i Norrköpings pastorat!
Här nedan följer några praktiska tips inför ert giftemål:

VIGSELSAMTAL OCH HINDERSPRÖVNING

Några veckor innan vigseln tar prästen kontakt med er och tillsammans går ni igenom hur vigseln ska gå till. Ta med er hindersprövningen, ett intyg som ni beställer hos Skatteverket och som är nödvändigt för vigseln. Intyget gäller i fyra månader.

VIGSELGUDSTJÄNSTEN

Prästen har det yttersta ansvaret för gudstjänstens innehåll och utförande och att den följer ordningen för vigslar i Svenska kyrkan. Mer information hittar ni på denna länk.

DETTA INGÅR I VIGSELN

För en kyrklig vigsel behöver en av er vara medlem i Svenska kyrkan.
En vigsel kostar ingenting för medlemmar. Det innebär att kyrka, präst, kantor och kyrkovaktmästare ingår i vigselgudstjänsten. Vill man ha solosång eller extra musik får man själv stå för den eventuella kostnaden.

DEKORATION AV KYRKAN

Vill ni dekorera kyrkan med extra blommor eller annat? Kontakta kyrkovaktmästaren före vigseln för att komma överens om hur, när och om detta kan göras. Det finns tillgång till vaser för altargången om man önskar, men man får själv ordna med arrangemanget.

MUSIK

Musik väljs i samråd med kyrkomusikern i god tid innan vigseln. Om ni har någon anhörig eller annan person som vill sjunga/spela vid er vigsel går det såklart utmärkt. Kyrkomusikern kan annars tipsa om duktiga solister och musiker som ni kan anlita.

musikuppspelning under vigseln

  • Brudparet ser själva till att någon ansvarar för uppspelningen. Tänk på att all elektronisk utrustning och media som ska användas i samband med förrättning måste testas i god tid innan vigseln. Det är tyvärr inte möjligt att använda datorer som musikkälla. Kyrkvaktmästaren kan presentera de olika kyrkornas möjligheter och begränsningar gäller musikuppspelning. 

  • Alla kyrkor är utrustade med hörselslinga och mikrofoner finns.

  • Musiken som spelas upp ska vara lagligt köpt och nedladdad från ex.vis. Itunes. CD-skivor måste av upphovsrättsliga skäl vara originalskivor.

  • Från och med 1 april 2019 är det inte längre tillåtet att spela musik från Spotify eftersom vigseln är ett offentligt sammanhang.

ROSENBLAD, RISGRYNoch såpbubblor

  • Undvik att kasta saker, exempelvis rosblad, i altargången.

  • Efter vigseln är det många som vill kasta något i luften när brudparet kommer ut från kyrkan. Tänk på att bara kasta sådant som är nedbrytbart av naturen. Grundregeln är att man inte lämnar något efter sig på kyrkbacken.

Vi önskar er all lycka med planeringen och tveka inte att höra av er om ni har några frågor!

Kontakt till enheter, församlingar och personal

Här hittar du kontaktuppgifter till Svenska kyrkan Norrköpings olika enheter, Kyrkogårdsförvaltningen, alla församlingar och DC - Diakonicentrum samt all personal i pastoratet. Välkommen att höra av dig!

Musik & texter till vigseln

Funderar ni på vilken musik ni vill ha på er vigsel? Nedan följer några förslag på musik och texter