Foto: Kristina Strand Larsson /Ikon

Musik vid livets vändpunkter

Vi vill att varje gudstjänst skall vara ett unikt tillfälle. Därför värnar vi om den levande musiken framförd av våra duktiga kyrkomusiker. Men ibland vill man kanske spela upp en särskild låt med en bestämd artist och då erbjuder Svenska kyrkan tjänsten "Musikbanken".

Levande musik

Kyrkomusikerna hjälper er gärna med önskemål av psalmer och sånger. Om ni har en solist som önskar ackompanjemang är det viktigt att ni så snart som möjligt tar upp en dialog med oss om detta samt ser till att de får korrekta noter. De försöker i största möjliga mån att tillgodose era önskemål.
Här hittar du kontaktuppgifter till musiker i pastoratet.

Musikbanken

Ibland vill man dock spela upp en särskild låt och kanske med en bestämd artist och då kan detta göras via Svenska kyrkans egna musiktjänst Musikbanken och det spelas då i kyrkans högtalarsystem av våra vaktmästare. Musikbanken byggs ständigt på och om den låt du vill ha inte finns kan det finnas möjlighet att lägga till den till tjänsten. Vi spelar inte upp Spotifylistor eller brända CD-skivor.

Om du vill använda Musikbanken vid t ex dop, vigsel eller begravning behöver vi få veta detta i god tid innan den aktuella dagen. Det enklaste är att prata med prästen om det vid det samtal ni har inför den kyrkliga handlingen. Ni kan då tillsammans prata igenom hur gudstjänsten ska se ut.

För att kunna använda Musikbanken behöver vi få veta vilken eller vilka låtar och med vilken artist senast 14 dagar innan den ska spelas. Vi skapar sedan en ”spellista” till dig som du får godkänna innan den spelas upp.

Läs mer om musik i kyrkan

Musik har varit ett självklart inslag i kyrkan under flera hundra år och har en given plats inom Svenska kyrkan. Här erbjuds musik både i gudstjänsten och i form av konsert- och musikevenemang i egen och andras regi. Genom kyrkomusiken erbjuds en värdefull mötesplats där människor kan uttrycka och tolka sina andliga och existentiella frågor. Läs mer här.

 

En av många kontaktvägar

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att kontakta oss i Svenska kyrkan, antingen via expeditionen på telefon 0485-153 00, direkttelefonnummer eller via e-post.