Grå siluetter sitter runt några bord och på en parkbänk. Ett altare och en talarstol.
Foto: Marie Åhfeldt / Mås Illustra

Få stöd av kyrkan

I Oxie kyrka kan du alltid få stöd när du behöver det, i allt från samtal till hur du fyller i ansökningar eller i dina kontakter med myndigheter. Kyrkans sociala arbete kallas för diakoni, men det är så mycket mer än det. Diakonin gör handling av den kärlek som Jesus visade.

Några sedlar och mynt på en svart duk.
Foto: Sven-Erik Falk /Ikon

Sök pengar ur stiftelser och fonder

Under hösten erbjuder våra diakonimedarbetare hjälp med att förstå hur man fyller i fondansökningar i Fosie, Västra Skrävlinge, Heliga Trefaldighet och Oxie församlingshem v. 37 (11–15 september) och v. 38 (18–22 september).

Välkomna att boka tid via assistent Tina Ogard från och med måndagen den 4 september, endast via telefon: 040-27 92 86.  

Aktuella fonder som Svenska kyrkan Malmö ansvarar för hösten 2023 är:

  • Malmö pastorats samförvaltade stiftelser (för ekonomiskt behövande över 18 år)
  • Anna Lisa och Sven-Eric Lundgrensstiftelse (För ”gamla, sjuka och behövande”. Max årsinkomst, 193 200, ålder 50 +).

Förberedd dig genom att beställa hem följande handlingar: 

  • Familjebevis från Skatteverket (beställs från Skatteverket, 0771 – 567 567, eller på skatteverket.se). Får inte vara äldre än 3 månader gammalt
  • Kopia av deklarationsblanketten, alla sidorna (inkomstår 2022)  
  • Underlag på all aktuell månadsinkomst för 2023 (all den inkomst som finns med på din/era deklaration/er)
  • Aktuell hyresavi. Får inte vara äldre än 3 månader. 
Texten Prata hjälper mot gul bakgrund och närbild på medelålders man med skägg och mustach

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Själavårdande samtal med präst eller diakon

Det kan göra stor skillnad att få prata med någon som har tid att lyssna. I kyrkan kallas sådana samtal för själavårdande samtal och leds av diakon eller präst. Kyrkan erbjuder själavårdande samtal för alla människor, oavsett om du är medlem i kyrkan eller inte. Samtalen är kostnadsfria och både diakoner och präster har tystnadsplikt. Det förs inga journaler och besöket registreras inte. 

Kontakta präst eller diakon i Oxie kyrka för att boka ett samtal. Du hittar kontaktuppgifter längst ner på sidan. 

Leva-vidare-grupp för dig i sorg

Oxie kyrka erbjuder samtalsgrupper, så kallade leva-vidare-grupper, för dig som har förlorat en närstående. I det lilla sammanhanget får du här möjlighet att prata om sorgen och dela tankar och funderingar med andra som har liknande erfarenheter. Leva-vidare-grupper startar två gånger per år, vår och höst. Vill du anmäla ditt intresse är du välkommen att kontakta diakon Annelie Johnsinius. Se nedan för kontaktuppgifter.

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för vuxna, barn och ungdomar.

En kvinnlig diakon sitter inomhus och samtalar med någon.

Diakonal ekonomisk mottagning

Svenska kyrkan Malmö har en gemensam diakonal ekonomisk mottagning (DEM) där du kan få hjälp oavsett var i Malmö du bor. Här kan du få rådgivning angående din ekonomi samt hjälp med fondansökningar. Akut hjälp söker du via din lokala kyrka.

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.

Relaterad information

Mobiltelefon på bord

Jourhavande präst

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21–06, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få tala med Jourhavande präst.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti.

Ung kille ligger i mörkret och tittar på sin mobiltelefon.

Kyrkans SOS

Känns livet svårt? Vill du prata med en medmänniska? Vi lyssnar på dej! Skriv till SOS-brevlådan eller ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, två kvällar i veckan.

Illustration av tre tjejer där två står tillsammans och en utanför.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett par går hand i hand över en asfalterad bro.

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Lund erbjuder möjligheter att genom samtal hitta lösningar på de problem som uppstått i relationen till en partner eller till en annan närstående. Ring 046-71 88 90 eller mejla lund.familjeradgivning@svenskakyrkan.se för att boka en tid.

Stort vitt hus med rött tegeltak

Sjukhuskyrkan

Oavsett om du är patient, närstående eller personal, troende eller icke-troende, är du alltid välkommen att kontakta Sjukhuskyrkan på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Sjukhuskyrkan finns när du behöver någon att prata med.