Foto: Christopher Hansby Reis

Öppen pappaträff i Limhamn: ”Ett väldigt kul inslag varje vecka”

I Limhamns församlingshem är det varje fredagsmorgon öppen pappaträff. Där träffas sedan 2007 omkring 25 föräldralediga pappor och deras barn och leker, sjunger och umgås. Många kommer varje vecka, men nya tillkommer hela tiden.

– Här får de mötas och bara vara pappor, föräldrar och medmänniskor, helt oberoende av hur deras liv ser ut utanför dessa väggar, säger Charlotte Engström, pedagog.

Det var på initiativ av prästen Helena Myrstener, som numera arbetar i S:t Johannes församling, som de öppna pappaträffarna drog igång. I församlingshemmet finns även öppen barnträff för barn i alla åldrar och deras föräldrar på måndagar, och på torsdagar öppen babyträff för de minsta.

– Helena såg ett behov av en plats där pappor kunde känna sig välkomna under sin föräldraledighet. Här får de känna att de får vara bara pappor, utan att ta in yrkesroller och titlar, säger Charlotte Engström, som tillsammans med musikläraren Anna Blom driver de öppna pappaträffarna.

Anna Blom och Charlotte Engström finns tillgängliga för både pappor och barn under de öppna pappaträffarna.
Anna Blom och Charlotte Engström finns tillgängliga för både pappor och barn under de öppna pappaträffarna. Foto: Christopher Hansby Reis

Bra sätt att möta nya vänner


Charlotte berättar att många nya vänskapsband har knutits under de öppna pappaträffarna, och det har bildats innebandygäng, badmintongäng och nu senast ett band som har fixat replokal för att spela tillsammans.

– Man har hittat ett sätt för papporna att umgås samtidigt som barnen får leka, det är fokus på barnen och papporna. Som förälder är det skönt, det kan vara lite svårt som vuxen att hitta nya vänner och forum där man kan träffa andra vuxna, och det har man tänkt på här, säger Rasmus Schöning, som är på pappaträffen med sin dotter Eira, 1,5 år.

"Vi hade blivit tipsade av vänner och hört att Svenska kyrkan ofta har bra aktiviteter för barn. Min fru testade att gå hit och sen blev det favoritstället", säger Rasmus, Eiras pappa. Foto: Bild: Christopher Hansby Reis

Pappaträffen är öppen mellan klockan 9 och 11.30, och 9.30 hålls en andakt med sångstund, där det är mycket fokus på rörelsesånger som passar åldrarna på de barn som är där just för dagen.

– Vi sjunger också gamla sånger som papporna känner igen, och då får de släppa tankar på "Men jag kan ju inte sjunga". Du sjunger för ditt barn som blir lyckligt av det, det går jättebra!, säger Charlotte Engström.


Här kan man prata om allt


Varje pappa och barn som kommer blir sedd och hälsad på, det är jätteviktigt, tycker Charlotte. Nykomlingar får höra om praktiska saker, som var det finns skötbord, hur man betalar för fikan och annat, så att ingen känner sig bortkommen. Tröskeln in till kyrkan ska vara låg, man är välkommen oavsett om man tror eller inte eller har en annan trostillhörighet.

– Vårt uppdrag är att se människorna som kommer och möta dem, hjälpa till att knyta kontakter och att fånga upp dem som mår lite si och så i sin föräldraroll för att inbjuda till samtal. Vi kan även hänvisa vidare till diakon eller präst om det behövs. Jag är också utbildad för att hålla i grupper med samtal som gäller barn och sorg, det ligger mig väldigt varmt om hjärtat, berättar Charlotte Engström och fortsätter:

– Det är inte ovanligt att jag möter föräldrar som berättar att deras första barn dog och det är skönt att ha fått utbilda mig i hur det är när ett barn mister ett syskon eller en förälder. Sådant som annars ofta är tabu att prata om tycker vi att man ska kunna prata om i kyrkan. Det är ett privilegium att få vara med om att möta människor i svåra situationer.

"Vi går varje vecka om vi kan, om inte Nicholas är sjuk eller vi är iväg", säger Rikard, Nicholas pappa. Foto: Christopher Hansby Reis

Rikard Grill är på öppna pappaträffen med sonen Nicholas, 13 månader, och han säger:

– Min sambo brukade gå med Nicholas på babyträffarna. Hon var supernöjd och han tyckte det var roligt. Det är också kul för mig som förälder, man behöver stimulansen i att prata med vuxna också. Så det är ett väldigt kul inslag varje vecka.

Är du intresserad av att delta på pappaträffen? Välkommen till Limhamns församlingshus, fredagar 9-11:30. Ingen anmälan krävs!

Officiellt öppnas dörrarna klockan 9, men om det är någon som vill komma tidigare – eller senare – för att barnet behöver lite tid att utforska i lugn och ro innan alla andra kommer eller efter att ha lämnat storasyskon på förskolan så går det också bra.

Läs mer från Trovärdigt

Kristina Klingberg och Johannes Witkowsky sitter på en bänk

Gymnasieteamet arbetar som resurs för unga i Malmö

– Samverkan grundar sig i insikten att vi som enskilda aktörer kan åstadkomma mer tillsammans än ensamma, säger Johannes Witkowsky, gymnasiepräst i Malmö, som tillsammans med diakon Kristina Klingberg utgör Svenska kyrkan Malmös gymnasieteam.

Sjukhuskyrkan hjälper till att hitta hopp i mörka tider

Den 14 februari inleddes fastan, de 40 dagar som leder fram till påsken och som är en tid för att avstå och reflektera. – Fasteperioden är en tid då vi i Svenska kyrkan reflekterar över det som man kan kalla för tillvarons eller livets skuggsidor, säger sjukhusprästen Peter Englund.

Gospel Rose Choir och körledare Rebecka Dahlqvist.

Körsång bygger broar

Att sjunga i kör ger en gemenskap som sprider glädje även till dem som lyssnar, tycker Karin Oldgren och Rebecka Dahlqvist, båda körledare i Svenska kyrkan i Malmö. – Sång och musik är en brobyggare som förenar människor över hela vår värld, säger Rebecka Dahlqvist.