Gospel Rose Choir och körledare Rebecka Dahlqvist.
Foto: Jerry Pedersen

Körsång bygger broar

Att sjunga i kör ger en gemenskap som sprider glädje även till dem som lyssnar, tycker Karin Oldgren och Rebecka Dahlqvist, båda körledare i Svenska kyrkan i Malmö. – Sång och musik är en brobyggare som förenar människor över hela vår värld, säger Rebecka Dahlqvist.

– Det går att bygga broar med körsång på ett helt fantastiskt sätt, säger Karin Oldgren, dirigent för Petri Sångare.

Rebecka Dahlqvist, körledare för Gospel Rose Choir, håller med.

– De som är med i kören upplever glädjen och gemenskapen där, och vi får vara med och bidra till en positiv energi och en glädje och fridsam stämning hos alla dem som går på konserterna. Det blir som ringar på vattnet.

Karin Oldgren, dirigent för Petri Sångare.
Karin Oldgren, dirigent för Petri Sångare. Foto: Arne Hyckenberg

Körer för alla

I Svenska kyrkan Malmö finns en mängd olika körer, för barn, unga, vuxna och seniorer, för nybörjare och rutinerade sångare – det finns helt enkelt körer för alla. 

Efua Anderberg har varit medlem i Gospel Rose Choir i S:t Johannes kyrka i många år. Hon berättar att hon har en stor familj och gick med i kören för att hon behövde göra något för sin egen skull.

– När man sjunger i gemenskap släpper man allt man haft för dagen. Alla bekymmer, bråkiga barn, det spelar ingen roll när man kommer dit, all sorg rinner av en. Gospel som genre handlar också många gånger om att ge hopp och att påminnas om att man inte är ensam, utan att det finns någonting större därute som omfamnar och tar hand om en. Det är viktigt att försöka komma ihåg det.

 Gospel Rose Choir med gästsolist Almaz Yebio och gästsaxofonist Sofi Hellborg, vid körens julkonsert i december förra året.
Gospel Rose Choir med gästsolist Almaz Yebio och gästsaxofonist Sofi Hellborg, vid körens julkonsert i december förra året. Foto: Jerry Pedersen

– Människan mår bra av att utöva konst, helt enkelt. Många i kören säger; ”det är så skönt att komma hit, här kan jag bara fokusera på detta och behöver inte tänka på något annat”. Jag tror att den pausen är väldigt viktig, säger Karin Oldgren.

Brygga till väst

Karin Oldgren har varit på körresor i bland annat Belarus och Armenien, ställen dit man vanligtvis inte åker för att turista, för samarbeten med lokala körer.

– Det blir starka möten som sätter djupa spår i deltagarna, berättar hon.

– Vi fick uppleva skillnaden mellan statligt legitimerade guider som berättade hur bra allt sköts och berättelser från människors realitet om att de inte får tänka som de vill och att det inte alltid finns mat i butikernas hyllor. Vi blir som en brygga till väst för dem, det finns många sådana aspekter av körsång också, som är fantastiska.

Kören Petri Sångare
Kören Petri Sångare Foto: Kristina Strand Larsson

Karin Oldgren fortsätter:

– Fred handlar inte bara om krig utomlands, fred är också det vi gör här, att bygga broar. Det var en både stark och ödmjukande upplevelse för oss i Petri Sångare när vi i våras medverkade i verket Glömskans arkiv på Malmö Konsthall, där vi bland annat fick dela scen med Kamal Masri, ett av Peter Mangs offer.

– Om vi kan sprida lite ljus och glädje och bidra till att någon känner annat än tråkigheter en liten stund är det jättemycket värt, avslutar Efua Anderberg.

 

Vill du sjunga i kör i Svenska kyrkan Malmö? Här kan du läsa mer om våra körer!

Gospel Rose Choir

  • Gospelkör i S:t Johannes kyrka med 35 medlemmar.
  • Startades 1996 av Per-Henrik Johansson och leddes under många år av AnnaKajsa Svärd, innan Rebecka Dahlqvist tog över 2022.
  • I vår sjunger kören bland annat på en mässa i kyrkan den 7 april och ger vårkonsert den 30 maj.

Petri Sångare

  • Kammarkör i S:t Petri kyrka med 45 medlemmar.
  • Kören har hög ambitionsnivå och har vunnit fler priser i internationella körtävlingar. De ger omkring 25 konserter per säsong.
  • Karin Oldgren är körens konstnärliga ledare sedan 2022. 
Siluett av S:t Petri kyrkas torn och byggnader i Malmö.

Trovärdigt

Trovärdigt är vår artikelserie om och för allt och alla som utgör Svenska kyrkan Malmö. Målet är att belysa teman som är viktiga för kyrkan så väl som för Malmös invånare. Artiklarna publiceras i Sydsvenskan och kan även läsas här på vår webbplats. Vår och höst skickas det även ut en ”Trovärdigt”-bilaga med Lokaltidningen till alla hushåll i Malmö.