Diakon i grön diakonskjorta och diakonhalsband
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Få stöd av kyrkan

Kyrkan kan ge dig stöd när du behöver det, vart du än befinner dig i livet. Det kallas diakoni och gör handling av den hjälp, kärlek och stöd som Jesus visade. Fosie kyrka erbjuder samtalsstöd, social rådgivning och praktisk hjälp med att söka pengar ur stiftelser och fonder. Kyrkan erbjuder också leva-vidare-grupp för dig som har sorg, läkande skrivande och försoningssamtal för dig med relationer som gått sönder.

Ung kvinna blundar med ett nöjt ansiktsuttryck. Text Prata hjälper.

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Själavårdande samtal

För dig som önskar själavårdande samtal eller stöd- och rådgivningssamtal, välkommen att boka in en tid med våra diakoner. Alla diakoner har tystnadsplikt. Samtalen hålls i församlingsrummet eller kyrkorummet, över telefon, digitalt eller över en promenad/”walk and talk”.

Två människor kramas
Att dela sorgen med någon som vet hur det är kan vara till stor hjälp Foto: Kristin Lidell /Ikon

Leva vidare-grupp för dig i sorg

Sorg drabbar alla någon gång i livet. Det kan vara skönt att prata med andra i samma situation. Fosie kyrka erbjuder därför en leva vidare-grupp. Här får sorgen  ta plats när vi pratar om de erfarenheter och tankar som vi bär på. Gruppen leds av en präst eller en diakon. 

Hör av dig till prästen Ragnhildur Jónasdóttir för mer information.

Sedlar och mynt
Kyrkan har ett antal fonder och stiftelser som du kan söka pengar från. Foto: Sven-Erik Falk /Ikon

Sök pengar ur stiftelser och fonder

Hösten 2022 kan man söka pengar ur fonder och stiftelser som Svenska kyrkan Malmö förvaltar. 

Anna Lisa och Sven-Eric Lundgrensstiftelse – för ”gamla, sjuka och behövande”, max årsinkomst 193 200, ålder 50 +

Malmö pastorats samförvaltade stiftelser julen 2022 – OBS! Du som sökte och beviljades i somras kan INTE söka nu.

Fondhjälp

Aktuella ansökningsblanketter till höstens fonder hittar man i mitten av september via entrén på församlingsgårdens kortsida som är öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 10-15. Under hösten, vecka 38, 39, 40 erbjuds hjälp för dig som är osäker på hur man fyller i fondansökningar. Kontakta assisten Tina Ogard från och med den 12 september, så bokar hon in en tid för fondhjälp till någon av våra diakonala medarbetare: 040-279286

Du måste ofta skicka med vissa papper med din ansökan. Förbered dig genom att beställa följande handlingar:

 • Senaste slutskattesedel/inkomstdeklaration
 • Hyresavi
 • Uppgift om inkomst (beräkning av försörjningsstöd, försäkringskassa, pension eller lön)
 • Familjebevis
 • Läkarintyg om du är sjuk

En del fonder/stiftelser kräver även kostnadsförslag för t.ex. tandvård, glasögon.

Barn blåser såpbubblor i solen
Kyrkan ordnar bland annat familjeläger. Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Läger för dig med som inte annars kan resa bort

Lunds stiftsgårdars lägerverksamhet är tillfälligt stängd med anledning av pandemin.

Svenska kyrkan i Skåne och Blekinge arrangerar olika typer av läger för familjer och ensamstående som har små ekonomiska möjligheter att annars resa iväg och möta andra. Lägerverksamheten hålls oftast på stiftsgården Åkersberg i Höör eller Södra Hoka i Blekinge.

Kyrkan ordnar

 • Familjeläger
 • Höstlovsläger
 • Pensionatsdagar och pensionatvecka med måleri
 • Må-bra-dag för personer som är långtidssjukskrivna
 • Jul– och påskfirande
 • Nyårsläger för familjer
 • Familjeläger för familjer som mist en anhörig.

Det kostar inget att åka på läger

Kyrkan står för hela kostnaden för lägret. Det inkluderar mat, logi, sänglinne, handdukar samt kostnader för program och aktiviteter. Du kan även ansöka om hjälp med att bekosta resan till och från Höör eller Södra Hoka. Övriga kostnader står du själv för.

Gör en intresseanmälan för lägervistelse

Anmäl ditt intresse för lägervistelse till Tina Ogard, antingen via mejl eller via telefon. 

 

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för vuxna, barn och ungdomar.

Svenska sedlar

Stiftelser och fonder

Svenska kyrkan i Malmö förfogar över en rad olika stiftelser och fonder från vilka du kan söka ekonomiska bidrag.

Stöd vid ansökningar och myndighetskontakter

Svenska kyrkan stödjer varje år fler än 40 000 personer i allt från ansökan om bidrag, ekonomisk rådgivning, skuldsanering, rättshjälp, migrationsärenden, rådgivning för flyktingar och asylsökande till myndighetskontakter.

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.

Relaterad information

Mobiltelefon på bord

Jourhavande präst

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21–06, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få tala med Jourhavande präst.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Ung kille ligger i mörkret och tittar på sin mobiltelefon.

Kyrkans SOS

Känns livet svårt? Vill du prata med en medmänniska? Vi lyssnar på dej! Skriv till SOS-brevlådan eller ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, två kvällar i veckan.

Illustration av tre tjejer där två står tillsammans och en utanför.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett par går hand i hand över en asfalterad bro.

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Lund erbjuder möjligheter att genom samtal hitta lösningar på de problem som uppstått i relationen till en partner eller till en annan närstående. Ring 046-71 88 90 eller mejla lund.familjeradgivning@svenskakyrkan.se för att boka en tid.

Stort vitt hus med rött tegeltak

Sjukhuskyrkan

Oavsett om du är patient, närstående eller personal, troende eller icke-troende, är du alltid välkommen att kontakta Sjukhuskyrkan på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Sjukhuskyrkan finns när du behöver någon att prata med.