Diakon i grön diakonskjorta och diakonhalsband

Få stöd av kyrkan

Kyrkan kan ge dig stöd när du behöver det, vart du än befinner dig i livet. Det kallas diakoni och gör handling av den hjälp, kärlek och stöd som Jesus visade. Fosie kyrka erbjuder samtalsstöd, social rådgivning och praktisk hjälp med att söka pengar ur stiftelser och fonder. Kyrkan erbjuder också leva-vidare-grupp för dig som har sorg, läkande skrivande och försoningssamtal för dig med relationer som gått sönder.

Själavårdande samtal

För dig som önskar själavårdande samtal eller stöd- och rådgivningssamtal, välkommen att boka in en tid med våra diakoner. Alla diakoner har tystnadsplikt. Samtalen hålls i församlingsrummet eller kyrkorummet, över telefon, digitalt eller över en promenad/”walk and talk”.

Två människor kramas
Att dela sorgen med någon som vet hur det är kan vara till stor hjälp Foto: Kristin Lidell /Ikon

Leva vidare-grupp för dig i sorg

Sorg drabbar alla någon gång i livet. Det kan vara skönt att prata med andra i samma situation. Fosie kyrka erbjuder därför en leva vidare-grupp. Här får sorgen  ta plats när vi pratar om de erfarenheter och tankar som vi bär på. Gruppen leds av en präst eller en diakon.

Hör av dig till prästen Ragnhildur Jónasdóttir för mer information.

Sedlar och mynt
Kyrkan har ett antal fonder och stiftelser som du kan söka pengar från. Foto: Sven-Erik Falk /Ikon

Sök pengar ur stiftelser och fonder

Våren 2022 kan man söka pengar ur fonder och stiftelser som Svenska kyrkan Malmö förvaltar. Mer information om specifika fonder och fondhjälp kommer snart

FONDHJÄLP

Aktuella ansökningsblanketter till vårens fonder hittar man i slutet av februari/början på mars via entrén på församlingsgårdens kortsida som är öppet vardagar kl. 10-15. Under våren erbjuds hjälp för dig som är osäker på hur man fyller i fondansökningar. Mer information kommer snart.

Du måste ofta skicka med vissa papper med din ansökan. Förbered dig genom att beställa följande handlingar:

• Senaste slutskattesedel/inkomstdeklaration
  • Hyresavi
  • Uppgift om inkomst (beräkning av försörjningsstöd, försäkringskassa, pension eller lön)
  • Familjebevis
  • Läkarintyg om du är sjuk
  • En del fonder/stiftelser kräver även kostnadsförslag för t.ex. tandvård, glasögon.

Öppen diakonimottagning varje torsdag (tillfälligt pausad)

Den öppna diakonimottagningen är tillfälligt stängd med anledning av pandemin.

Varje helgfri torsdag mellan kl. 10–12 är det öppen diakonimottagning i Fosie församlingsgård. Hit kan du komma utan att boka tid för att prata om livet eller få råd, stöd och samhällsinformation. Det går även bra att kontakta någon av diakonerna för att boka ett samtal, i församlingsgården, hemma eller någon annanstans. Alla diakoner har tystnadsplikt.

Nu i pandemitider sker diakonala mötena löpande och träffarna kan bokas på följande sätt: ”walk and talk”, per telefon, digitalt eller i ett rymligt rum i församlingshemmet/kyrkorummet.

Barn blåser såpbubblor i solen
Kyrkan ordnar bland annat familjeläger. Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Läger för dig med som inte annars kan resa bort

Lunds stiftsgårdars lägerverksamhet är tillfälligt stängd med anledning av pandemin.

Svenska kyrkan i Skåne och Blekinge arrangerar olika typer av läger för familjer och ensamstående som har små ekonomiska möjligheter att annars resa iväg och möta andra. Lägerverksamheten hålls oftast på stiftsgården Åkersberg i Höör eller Södra Hoka i Blekinge.

Kyrkan ordnar

• Familjeläger
  • Höstlovsläger
  • Pensionatsdagar och pensionatvecka med måleri
  • Må-bra-dag för personer som är långtidssjukskrivna
  • Jul– och påskfirande
  • Nyårsläger för familjer
  • Familjeläger för familjer som mist en anhörig.

Det kostar inget att åka på läger

Kyrkan står för hela kostnaden för lägret. Det inkluderar mat, logi, sänglinne, handdukar samt kostnader för program och aktiviteter. Du kan även ansöka om hjälp med att bekosta resan till och från Höör eller Södra Hoka. Övriga kostnader står du själv för.

Gör en intresseanmälan för lägervistelse

Anmäl ditt intresse för lägervistelse till Tina Ogard, antingen via mejl eller via telefon.