Diakon i grön diakonskjorta och diakonhalsband

Få stöd av kyrkan

Kyrkan kan ge dig stöd när du behöver det, vart du än befinner dig i livet. Det kallas diakoni och gör handling av den hjälp, kärlek och stöd som Jesus visade. Fosie kyrka har en diakonimottagning utan tidsbokning. Här kan du få samtalsstöd och praktisk hjälp med att söka pengar ur stiftelser och fonder. Kyrkan erbjuder också leva-vidare-grupp för dig som har sorg och försoningssamtal för dig med relationer som gått sönder.

Öppen diakonimottagning varje torsdag

Den öppna diakonimottagningen är tillfälligt stängd med anledning av pandemin.

Varje helgfri torsdag mellan kl. 10–12 är det öppen diakonimottagning i Fosie församlingsgård. Hit kan du komma utan att boka tid för att prata om livet eller få råd, stöd och samhällsinformation. Det går även bra att kontakta någon av diakonerna för att boka ett samtal, i församlingsgården, hemma eller någon annanstans. Alla diakoner har tystnadsplikt.

Nu i pandemitider sker diakonala mötena löpande och träffarna kan bokas på följande sätt: ”walk and talk”, per telefon, digitalt eller i ett rymligt rum i församlingshemmet/kyrkorummet.

Två människor kramas
Att dela sorgen med någon som vet hur det är kan vara till stor hjälp Foto: Kristin Lidell /Ikon

Leva vidare-grupp för dig i sorg

Sorg drabbar alla någon gång i livet. Det kan vara skönt att prata med andra i samma situation. Fosie kyrka erbjuder därför en leva vidare-grupp. Här får sorgen  ta plats när vi pratar om de erfarenheter och tankar som vi bär på. Gruppen leds av en präst eller en diakon.

Hör av dig till prästen Ragnhildur Jónasdóttir för mer information.

Sedlar och mynt
Kyrkan har ett antal fonder och stiftelser som du kan söka pengar från. Foto: Sven-Erik Falk /Ikon

Sök pengar ur stiftelser och fonder

Du som tillhör Fosie kyrka kan söka pengar ur följande fonder och stiftelser

• Fosie kyrkas kompletterade sommargåva för ålderspensionärer eller sjuka som inte har färdtjänst
  • Charlotte Wessmans stiftelse för ålderspensionärer/sjukpensionärer med årsinkomst under 120 0000 kronor. Ansökningsperiod 15 mars – 30 april.
  • Agda och Greta Letterstedts fond för änkor/änkemän, ålderspensionärer och för familjer med barn under 18 år
  • Lunds stifts beviljade medel. Gäller ej för ensamstående behövande ålderspensionärer födda i Skåne. OBS: kan endast sökas efter samtal med diakonimedarbetarna Britta eller Mikael. Välkomna att boka tid via Tina Ogard från och med den 1 mars, endast via telefon: 040-27 92 86.

FONDHJÄLP

Aktuella ansökningsblanketter till vårens fonder hittar man i slutet av februari/början av mars via entrén på församlingsgårdens kortsida som är öppet vardagar kl. 10-12. Under våren erbjuds hjälp med att förstå hur man fyller i fondansökningar via telefon. Välkomna att kontakta Britta Abotsi eller Mikael Ynghed, se kontaktuppgifter nedan.

Du måste ofta skicka med vissa papper med din ansökan. Det rör sig oftast om

• Senaste slutskattesedel/inkomstdeklaration
  • Hyresavi
  • Uppgift om inkomst (beräkning av försörjningsstöd, försäkringskassa, pension eller lön)
  • Familjebevis
  • Läkarintyg om du är sjuk.
Barn blåser såpbubblor i solen
Kyrkan ordnar bland annat familjeläger. Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Läger för dig med som inte annars kan resa bort

Lunds stiftsgårdars lägerverksamhet är tillfälligt stängd med anledning av pandemin.

Svenska kyrkan i Skåne och Blekinge arrangerar olika typer av läger för familjer och ensamstående som har små ekonomiska möjligheter att annars resa iväg och möta andra. Lägerverksamheten hålls oftast på stiftsgården Åkersberg i Höör eller Södra Hoka i Blekinge.

Kyrkan ordnar

• Familjeläger
  • Höstlovsläger
  • Pensionatsdagar och pensionatvecka med måleri
  • Må-bra-dag för personer som är långtidssjukskrivna
  • Jul– och påskfirande
  • Nyårsläger för familjer
  • Familjeläger för familjer som mist en anhörig.

Det kostar inget att åka på läger

Kyrkan står för hela kostnaden för lägret. Det inkluderar mat, logi, sänglinne, handdukar samt kostnader för program och aktiviteter. Du kan även ansöka om hjälp med att bekosta resan till och från Höör eller Södra Hoka. Övriga kostnader står du själv för.

Gör en intresseanmälan för lägervistelse

Anmäl ditt intresse för lägervistelse till Tina Ogard, antingen via mejl eller via telefon.

Kontakta diakonin i Fosie kyrka

Britta Abotsi