Glasmästare Per Hebsgaard och konstnär Erika Lagerbielke vid det nya konstglasfönstret i Domkyrkans krypta.
Foto: Gunnar Menander

Nytt konstglasfönster inleder jubileumsåret

Nyhet Publicerad Ändrad

2023-01-03: År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka. Kryptans östra altare invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen och profeter och patriarker. Trettondedag jul, den 6 januari, uppmärksammas jubiléet för första gången under året då vi har glädjen att ta emot ett nytt konstglasfönster vid altarplatsen i Lunds domkyrkas krypta.

Jubiléet uppmärksammas med nytt konstglasfönster

Trettondedag jul, den 6 januari, uppmärksammas jubiléet för första gången under året. Tack vare en generös donator har vi då glädjen att ta emot ett nytt konstglasfönster vid altarplatsen i kryptan. Konstnär är Erika Lagerbielke som även är konstnärlig professor i formgivning vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Johannes döparen och Jungfru Maria är närvarande i fönstret

Erika Lagerbielke berättar:
- Mitt konstnärliga uttryck är starkt stiliserat, gränsande till abstrakt, men när jag utvecklar koncept för publika uppdrag vill jag vill gärna ha en eller flera personligheter närvarande i verket. I det här fallet bestämde jag mig för att arbeta med Johannes Döparen och Jungfru Maria. Färgskalan blev en följd av det, jag valde ultramarin som representation för Maria och ljusblått, som går mot turkos, som representation för Johannes Döparen. Traditionellt är ultramarin Marias färg, bland annat avbildas Maria ofta med en blå mantel. När det gäller Johannes Döparen valde jag ljusblått som en referens till vattnet i floden Jordan där han döpte Jesus.

Utöver personligheterna är några nyckelord för gestaltningen ”begynnelse”, ”inledning” och ”gryning”. 

Ett avtryck från vår tid

- Med det nya konstglasfönstret får vi ett smycke och ett avtryck från vår tid som kommer att berika kryptans rum och påminna oss om 900 års-jubiléet. Jag ser fram emot att få uppleva hur fönstret genom samspelet med ljuset kommer att framträda vid olika tider under dagen och året, säger domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Framtagandet av konstglasfönstret har skett i samarbete med Per Hebsgaard, en av Danmarks främste glasmästare med sextio års erfarenhet i yrket.

DETTA HÄNDER UNDER TRETTONDAGEN

11.00 Högmässa, Lena Sjöstrand predikant, Jan Kjellström celebrant, Robert Bennesh är organist och kören VOS sjunger. Församlingen inbjuds att se konstglasfönstret efter postludiet.

13.00 Samtal mellan konstnären Erika Lagerbielke och Lena Sjöstrand vid fönstret.

14.00 Presentation av konstglasfönstret av konstnär Erika Lagerbielke.

15.00 Samtal mellan Biskop Johan Tyrberg och konstnär Erika Lagerbielke vid fönstret.

15.30 Vesper i kryptan.

OM KONSTNÄREN

  • Erika Lagerbielke är en av Sveriges mest välkända formgivare, hennes design är internationellt uppmärksammad och uppskattad. Hennes arbeten kännetecknas av innovation och funktion med ett form- och färgsäkert uttryck.
  • Erika Lagerbielke har samarbetat med Orrefors sedan 1982, mest känd är servisen Intermezzo – glaset med den blå droppen.
  • Sedan 2005 är Erika Lagerbielke professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet i Växjö.
  • Som glaskonstnär har Erika Lagerbielke haft ett stort antal utställningar i Sverige och internationellt, liksom flera offentliga utsmyckningsuppdrag.
  • För kyrkor har Erika Lagerbielke tidigare bland annat gjort en dopskål för Christ Church Cathedral i Oxford och en biskopskräkla för Växjö stift.