Konstnären Andreas. Bakom honom syns målningar och framför honom, på ett bord, ligger penslar och andra saker.
Foto: Linda Oskfred

Andreas Eriksson ställer ut i Domkyrkans krypta

Nyhet Publicerad

2023-09-13: Höstens utställning i Domkyrkans krypta heter Munkäng och konstnär är Andreas Eriksson. Utställningen omfattar en betydande och stor målning, vilken har placerats i en specialtillverkad ställning i vid kryptans brunn. Utställningen öppnar lördag 16 september kl. 10.30.

Konst i kryptan

Under påsken 2023 mottog Domkyrkan ett nytt antependium, det textila föremålet som hänger framför högaltaret, samt en ny mässhake, skapad av konstnären Andreas Eriksson i samarbete med konstväverskorna Sara Eriksson och Maria Andersson samt damastvävare Hans Thomsson. 

Vernissage lördag 16 september kl. 10.30

Nu återvänder Andreas Eriksson till Domkyrkan med en utställning i kryptan. Här kommer en betydande målning av honom att visas, vars dimensioner kräver att den spänns upp i en specialbyggd ställning på plats. Där placeras den nära brunnen, till synes svävande. 

Titel från naturreservat

Att landskapet är en inspirationskälla för Andreas Eriksson är tydligt i antependiet och även i målningen går det att se konturer av naturen, ängar, skogar, en vattenspegel och klippformationer. Målningen har fått namnet Munkäng, vilket även är namnet på ett naturreservat vid Kinnekulle, där Andreas Eriksson bor och verkar. Reservatet kännetecknas av kalkstensklyftor, ädla lövträd och en källa som göder marken med alunskiffer. Område fick troligen sitt namn på 1400-talet när det tillhörde Vadstena kloster.

Konst bortom det fysiska

Andreas Erikssons konst sträcker sig bortom det fysiska landskapet, han skapar konstverk som utgår från inre stämningar och bilder som fastnat inom honom. Målet är att skapa ett utrymme där betraktaren kan förlora sig själv och följa sina egna associationer och känslor. På så vis skapas en bro mellan Munkängarna och kryptan, mellan det forna klostret och katedralen

Om utställningen

Utställningen Munkäng är öppen för allmänheten i Domkyrkans krypta från den 16 september till den 22 oktober. Den invigs den 16 september kl. 10.30 med ett samtal mellan konstnären Andreas Eriksson och Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Här kan ni se Andreas Eriksson och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand i ett samtal om antependiet.

 

Om Andreas Eriksson

Född: 1975
Bor: Medelplana (Kinnekulle)
Utbildning: Konsthögskolan i Stockholm 1993–1998
Karriär: Andreas Eriksson är en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer, representerad på museer och gallerier över hela världen. Han tilldelades Art Balois-priset 2007 och representerade Sverige vid Venedigbiennalen 2011. År 2014 blev han ledamot av Konstakademin.

För mer information

Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 71 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se