Leksands Pastorat Besöksadress: Kyrkallén 23, 79331 LEKSAND Telefon: +46(247)80700 E-post till Leksands Pastorat Webbplats

Siljansnäs kyrka

Siljansnäs kyrka, från 1875, är vackert beläget vid Björkbergets fot.

År 1866 blev Siljansnäs sin egen församling och följande år påbörjades bygget av bygdens egen kyrka.  Efter många av slitsamma roddfärder i kyrkbåtar till moderkyrkan i Leksand, kunde siljansäsborna gå till sin egen kyrka som är vackert beläget vid Björkbergets fot. Kyrkan stod färdig år 1875 och invigdes samma år av kontraktsprosten D. E. Boethius i Ål. Den första biskopsvisitationen hölls av biskop Gottfrid Billing år 1898.

Kyrkan byggdes med ett treskeppigt långhus med vitrappade gråstensmurar, tjärat spåntak och sakristian bakom altaret.  Kyrkobyggnaden har nyklassicismens formspråk, trots att stilperioden inte var rådande längre. Därför har Kyrkan både invändigt och utvändigt även inslag av nygotik, - en för tiden populär stilriktning inom arkitektur. Som arkitekt anlitades Ludwig Hawerman, som även ritat bl.a. kyrkorna i Ore, Laxsjö och Boda samt Härnösands domkyrka. Till byggmästare valdes en lokal entreprenör Björk Anders Jonsson från Vikarby.

Ladda ned kyrkobeskrivning (PDF)

Öppettider Siljansnäs Kyrka

Kyrkan är öppen för besökare:

•  juni-aug kl. 10-18.
  • Högmässa/gudstjänst, söndagar kl.11.00