Siljansnäs kyrka
Foto: Jocke Bäck

Siljansnäs kyrka

Siljansnäs kyrka, från 1875, är vackert beläget vid Björkbergets fot.

År 1866 blev Siljansnäs sin egen församling och följande år påbörjades bygget av bygdens egen kyrka.  Efter många av slitsamma roddfärder i kyrkbåtar till moderkyrkan i Leksand, kunde siljansäsborna gå till sin egen kyrka som är vackert beläget vid Björkbergets fot. Kyrkan stod färdig år 1875 och invigdes samma år av kontraktsprosten D. E. Boethius i Ål. Den första biskopsvisitationen hölls av biskop Gottfrid Billing år 1898.

Kyrkan byggdes med ett treskeppigt långhus med vitrappade gråstensmurar, tjärat spåntak och sakristian bakom altaret.  Kyrkobyggnaden har nyklassicismens formspråk, trots att stilperioden inte var rådande längre. Därför har Kyrkan både invändigt och utvändigt även inslag av nygotik, - en för tiden populär stilriktning inom arkitektur. Som arkitekt anlitades Ludwig Hawerman, som även ritat bl.a. kyrkorna i Ore, Laxsjö och Boda samt Härnösands domkyrka. Till byggmästare valdes en lokal entreprenör Björk Anders Jonsson från Vikarby.

Ladda ned kyrkobeskrivning (PDF)

Öppettider Siljansnäs Kyrka

ÖPPEN KYRKA

Under pågående pandemi och hårda restiktioner för allmänna sammankomster firas inga gudstjänster. Vi hänvisar till  digitala andakter  och TV-gudstjänster
Kyrkan är öppen dagligen, kl: 9:00-16:00 för enskild andakt och bön.
Inför varje söndag läggs agendor för ensklid andakt. Om söndagar är präst tillgänglig för samtal.

Öppettider under året:

• kl 9-16, under sommaren juni-aug kl. 10-18.
  • Högmässa/gudstjänst, söndagar kl.11.00
  • Veckomässa, onsdagar kl. 9.00