Iotakors på papyrus med vasspenna
Foto: Ingrid E del Castillo

Meditera med iotakorset

Måla och meditera med iotakorset . Följ passionstiden dag för dag, Det är resa mot livets centrum. Den börjar genom att du låter handen måla det hjärtat berättar för dig.

Den vita färgen målas i ioakorset. Varje färg har sin betydelse

Iotakorset i stilla veckan

En meditationsserie i sju delar med iotakorset i passionstid

Detalj av Iota kors

Om iotakorset

Konsten att måla iotakors är en 2000-årig tradition som har sitt ursprung i den koptiska kyrkan i Egypten.

Bild tagen inifrån en grotta. Genom ingången syns gröna berg.

Varför firar vi påsk?

Påsken är kristendomens viktigaste helg. Vi firar den för att påminna oss om att Jesus uppstod några dagar efter att han hade dött på korset.

En bibel ligger uppslagen på ett bladguldsmyckat altare.

Kyrkoårets bibeltexter

Läs bibeltexterna för de olika helgdagarna under kyrkoåret.

Att meditera

Meditation handlar om  att i stillhet och tystnad närma sitt inre. En iotakors meditation behöver tid och kan spridas ut exempelvis under faste- och passionstiden. Under iotakorsmeditationen målar man olika delar av ett kors med olika färger. Varje färg har en egen betydelse. Det vanligaste korset består av fyra färger: rött, grönt , gult och vitt. Du kan läsa mer om Iotakorsets bakgrund högre upp på sidan.

Processen

Du utgår ifrån ett ofärgat iotakors. Det finns två varianter för utskrift (se längre ned). Skriv gärna ut på lite tjockare och tonat papper. Du kan välja att använda färgande pennor eller måla med  flytande färg, gärna då  lite tjockare, exempelvis tempera eller akrylfärg.  Veckan innan  påskveckan kommer det att finnas iotakors att hämta i våra kyrkor.

Under stilla veckan  målar vi korset med en färg i sänder under det att du funderar över  frågeställningar som respektive färg står för i det egna livet.  Bokstaven iota och färgerna pekar på olika delar av Jesu liv och verk men pekar också på olika delar av det egna livet. 

Länk till meditationerna : Iotakorset i stilla veckan 

Ladda ned ditt iotakors