Kändis på kyrkogården

På församlingens kyrkogårdar vilar kända och okända som alla har en historia att berätta. Mosse Stoopendaal var en känd konstnär, vars naturmotiv fortfarande är mycket populära.

 tv-programmet Vem tror du att du är? får kända personligheter möta sedan länge bortgångna släktingar med hjälp av arkivmaterial och fotografier. Att lära känna nyupptäckta förfäder kan bli känslosamt, vi är ju alla produkter av en lång linje människor och tanken svindlar när man funderar över tidigare generationers livsvillkor.

Att släktforska har blivit allt enklare. Det finns många hjälpmedel på Internet som gör att man inte nödvändigtvis själv måste besöka arkiv och museer. Landvetter-Härryda församling är nu ansluten till finngraven.se, en söktjänst där man enkelt kan hitta gravsatta personer och gravplatser.

En människa är alltid en berättelse, i livet såväl som efter döden. Ta gärna en promenad på närmaste kyrkogård och fundera på vilka livsöden som döljer sig under gravstenar och i minneslundar. Under rubriken ”från graven” vill vi framöver gärna uppmärksamma några av alla lokala personer som gått ur tiden, både kända och okända.

På härryda kyrkogård vilar de jordiska resterna av konstnären Mosse Stoopendaal (1901-1948). Han räknas av många som den främste naturmålaren efter Bruno Liljefors, vilken också var en stor inspirationskälla. De båda konstnärerna delade också intresset för jakt. Stoopendaals ateljé fanns främst ute i det fria, där motiven fångades med stor inlevelse, gärna fåglar, harar eller rävar. Familjen bodde i ett stort hus i Härryda.

Fadern Georg var också konstnär och Mosse Stoopendaal ägnade sig från unga år åt måleri och tecknande. Redan som tonåring fick han djurteckningar publicerade och under livstiden blev hans tavlor mycket populära. Mosse Stoopendaals målningar fick omsider en andra storhetstid, vilken kulminerade under högkonjunkturen på 1980-talet. Konstnärens verk lever vidare.