Foto: Knut Ekdahl

Vi vill fortsätta tillsammans

Knut Ekdahl berättar om vännernas från Tanzania besök och varför det var viktigt för dem och oss.

Gemenskapen förstärks och förlängs

Yoram, sekreterare och församlingskassör i Kisingá. Foto: Knut Ekdahl

  Vi skrev ett nytt avtal mellan församlingen i Kisingá och Rödöns församling. Det löper under fyra år. I avtalet finns framför allt två viktiga delar i partnerskapet som vi har med varann. Att vi ska be för varandra i gudstjänsterna och att vi ska försöka besöka varandra, för att vänskapen ska kunna behållas och fördjupas. Och att vi också ska berätta för varann två gånger per år, vad vi gör, dela våra erfarenheter och berätta om de utmaningar vi står inför.

Yoram och Shukuru fick lära känna vår församling. Och flera familjer tog vara på tillfället att bjuda hem dem på middag, för att på så sätt komma varann litet närmre. De fick vara med i de flesta av för-samlingens olika verksamheter. Och där det var lämpligt för dem, fick de även vara aktiva i arbetet där.

På skolan och på skördetröska

De fick litet inblick i vårt samhälle, genom att vara med på Nyhedens skola och i en klass berätta om, hur skolan fungerar i Kisingá. De fick följa med upp på fjället en dag och ana litet av naturens storhet i Jämtland och de fick grilla korv vid sjön Kalls strand.

Båda åkte skördetröska en dag på Rödöns åkrar ner mot Storsjöns strand och de fick tillsammans med pastorerna från Ihimbu vara med om ett pass med cirkelträning på Fristilen i Krokoms centrum. Båda dessa aktiviteter vann deras stora gillande!

Själva fick vi tillfälle att lära känna pastor Shukuru som är ny i sin tjänst i Kisingá sedan ett år. Det var viktigt för oss, att få ställa våra frågor till honom och till Yoram.

Edmerick är sekreterare i Kilolo, Shukuru pastor i Kisingá, Elias vice pastor i Ihimbu och så pastor Yona i Ihimbu alla hemma hos sig när de förberedde sig inför resan till Sverige. Foto: Fotot togs i Tanzania före avresan.

Lättare att surfa här än hemma

De åt den mat som serverades dem, även om det mesta naturligtvis var nytt eller i varje fall ovant för dem. Det som tycktes vara godast för dem, var kokt ris. De får det så sällan hemma, helt enkelt efter-som det är dyrt att köpa därnere. Något annat vi noterade, var deras förtjusning över att använda Internet i sina telefoner och läsa om vad som bl.a. hände hemma, medan de var här. I Kisingá finns ingen täckning för mobiler, så de passade på här.

Yoram och Shukuru överlämnade en skriftlig rapport till oss över verksamheten de har i dag i Kisingá. Tillsammans med aktuella böneämnen för församlingen.

Församling som växer

Rapporten vi fått av dem har nu lämnats på svenska till Församlingsrådet på Rödön tillsammans med en kort rapport om läget vid hälsocentralen i Kisingá. När man läser rapporterna, blir det tydligt, att församlingen växer och får fler medlemmar. Att antalet barn i förskolorna i Luhapo och Msale, som vi stöder blir fler, att antalet getter som ges till fattiga familjer genom församlingens försorg växer också. Och vi ser, att det har lyckats för dem, att starta många fler spargrupper även ute i de små byarna runt huvudorten Madisi.

Under den gudstjänsten fick de använda sig av en trumma. Det gav dem och oss stor glädje! De hanterar trumman som om vore det hur enkelt som helst – de har rytmen i kroppen. Foto: Knut Ekdahl

Böneämnen för Kisingá hösten 2017

·         Be för oss om enighet och för våra relationer

·         Be för våra medarbetare och för arbetet Gud satt oss att göra

·         Be för våra evangelister och deras familjer

·         Be för de kristna att deras tro ska växa och att deras ekonomi ska stärkas

·         Be för årets konfirmander

·         Be för elever och studenter vid våra skolor och vid universiteten

·         Be för vårt land

·         Be för lärarna i grundskolan och i förskolan

·         Be för predikostället Madisi och vårt projekt att bygga ett hus åt vår pastor i närheten av kyrkan där

Knut Ekdahl