Foto: Anders Gustafsson

Hockeyspelaren från Betlehem

Bshara Marzouka bor i Ås. Han kom till Sverige från Mellanöstern som tolvåring och fick en passion för is och skridskor. Nu är han sjutton år och satsar för att ta sig upp till den högsta serien i svensk ishockey.

Bshara Marzouka är killen som kom till Sverige från Mellanöstern som tolvåring och lite otippat fick en passion för is och skridskor. Nu är han sjutton år och satsar för att ta sig upp till den högsta serien i svensk ishockey.

Foto: Anders Gustafsson

Bshara brukade spela basket i sitt hemland Palestina med sina kompisar. När han flyttade till Sverige med sin familj var han tolv år och hamnade tillsammans med sina fyra yngre syskon i de lilla samhället Änge i Jämtland. Näldens if, i grannbyn, välkomnade nya medlemmar till sin förening. Bshara Marzouka, som inte lärt sig språket ännu, pekade på en bild i föreningens broschyr över sporter att välja mellan. Bilden föreställda ett par skridskor och Bshara var säker på sin sak! Han hade sett det på tv. Spelare som åkt runt på en is och jagat en liten svart sak. Is hade han heller aldrig upplevt i sitt Palestina, bara några snöflingor på sin höjd. Första gången med skridskor på fötterna kunde han inte stå på benen och ramlade hela tiden. Men Bshara tänkte:

- Alla ramlar i början, man måste träna och träna... Plötsligt började jag kunna åka, inte som ett proffs men jag kunde ta mig fram.
Det blev hockeyskola i två säsonger och efter flytt till Ås började han att spela med ett lag i Östersund där han nu spelat i tre säsonger nu.

Han har haft många förebilder i laget som triggat honom att blir bättre. De har också gett honom en fin bild av vad hockey är. Kompisarna har stöttat honom och sett hans utveckling för varje träning och vartenda år.
- Jag har ett mål, jag ska mot SHL, säger Bshara bestämt.

-Jag har ett mål, jag ska mot SHL, säger Bshara bestämt.

Det som Bshara Marzouka gillar med sporten är det kollektiva, att vara ett lag och stötta varandra. Men också en annan sida, det fysiska, att det är tillåtet med tacklingar och hårt spel. Men det är viktigt att spela juste. Bshara är nu 16 år och har blivit uttagen till domare och dömer matcher för yngre spelare.

- Jag är en person som lever här och nu, inte om tio år. Man vet inte när man dör, jag gör det jag tycker är det roligaste som finns, det jag känner mig trygg med.
Bshara kommer från en kristen familj och har bott alldeles bredvid födelsekyrkan i Betlehem. Alltså den plats där man tänker att Jesus föddes. Och idag är Betlehem och födelsekyrkan ett besöksmål som drar till sig människor från hela världens alla hörn i en strid ström. I den miljön växte Bshara upp. Skolan, kyrkan och hemmet.

Foto: Anders Gustafsson

- Jag tror på Gud och Jesus och jag brukar be på kvällen. Jag tycker det är skönt, jag har något att tro på. Man har stöd av Jesus och kan be om hjälp.
Bshara har erfarenhet av ett multikulturellt samhälle hemma i Betlehem.
- Jag har aldrig känt någon rasism, vi hade en bra relation med mina grannar, det var ingen skillnad om man var kristen eller muslim.

-Jag tror på Gud och Jesus, brukar be på kvällen. Jag tycker det är skönt, jag har något att tro på.

Hans hockeykompisar brukar fråga om han varit med i krig och sett döda människor.
- Jag har inte varit med om några oroligheter, det är längre bort, i Jerusalem och Gaza. När jag var liten såg jag en släkting när han hade dött, men jag var inte ledsen eller rädd. På gymnasiet går Bshara på Handel och administration. Han går en speciell inriktning med mycket idrott.
-Jag har ishockey på förmiddagarna, det är bra för mig, jag mår så bra av att träna.
Hockey är det bästa jag vet!
I morgon bitti 07:30 åker Bshara Marzouka med sitt lag till Svedjeholmen där det är match. Han är taggad inför matchen. Man får aldrig ge upp.

Anders Gustafsson

Faktaruta

Namn: Bshara Marzouka
Ålder: 17 år
Familj: Mamma och pappa, två bröder, två systrar. Bshara är äldst.
Bor i: Ås, utanför Östersund.
Kommer från: Betlehem som är huvudstad i Palestina.
Drömmar: Hockey-proffs
Musik du gillar: Spelar ingen roll, bara musiken ger en bra känsla.
Min förebild: Min farbror, Nikolaus Marzouka
Favorit hockeylag: i SHL (Svenska hockeyligan): Timrå, Modo. I hockeyettan: Östersunds SK

Foto: Anders Gustafsson