Digitala kulturgravar - Rödön

Genom digital kyrkogårdsvandring kan du ta del av våra kulturhistoriska gravar som finns på Rödöns kyrkogård var du än befinner dig. Korta filmer synliggör människor och miljöer från svunna tider i Rödöns socken med omnejd.

Kulturgrav- Thilda Bäcklund

Thilda Bäcklund föddes 9 april 1859 i Fotskäl, Älvsborgs län i Västergötland. Thilda var lärare vid socknens småskolor på Rödön.

Kulturgrav - Aron Zakrisson

Aron Zakrisson var född 1 april 1825 i Vike på den gård som man kallar för Noréns.

Kulturgrav - Årad S Nobell

Årad Svensson Nobell var född 1865 i Reslöv i Skåne. 1880-talet skulle bli en viktig tid för Rödöns sockens utveckling i och med att vattenkraft och pappersbrukets tillkomst i Hissmofors. Inspiratören till Hissmoforsprojektet var ingenjör Årad Nobell.

Kulturgrav - Carl Erland Hägglund

Carl Erland Hägglund född 1891 i Östersund. Erland blev bonde men var också den som drev på och gav Rödöborna electricitet från Hissmofors. Erland valdes till kyrkvärd för Rödöns församling. Ett förtroendeuppdrag han hade i över 30 år.

Kulturgrav - Karl Reinhold Carlsson

Karl Reinhold Carlsson föddes 20 september 1845 i Mjösjö, Hällesjö. Karl Reinhold växer upp på föräldragården i Mjösjö tillsammans med sin bror och fyra halvsyskon.

Kulturgrav - Per Eriksson

Per Eriksson kom från Tomte och gifte sig med Märta Nilsson från Västerkälen. Per började sin bana som bonde genom att arrendera Rödögården. Efter några år blev Häste 1 till salu och Per och Märta flyttade dit.

Kulturgrav - Pehr Staaf

Pehr Staaf föddes 14 september 1783 i Rätan. År 1824 fick han kyrkoherdetjänsten i Rödöns pasorat. Staafsläkten kommer från Stafre by i Ljustorp i Medelpad och är en släkt med över 350-åriga anor.

Kulturgrav - Nils Jonas Norén

Nils Johan Norén var född 1831 i Stugun och var gift med Ingeborg Olsdotter född 1835 i Brunflo. Nils Jonas köpte Noréngården Vike 2:2 på auktion.

Kulturgrav - Nils Nilsson

Nils Nilsson född 18 juni 1846 i Utgård Offerdal. Nils var gift med Margareta Johansdotter också hon från Utgård i Offerdal.

Kulturgrav - Nils Oskar Sandström

Filare Nils Oskar Sandström född 1877 i Sunne i Jämtland. Nils Oskar var gift med Karin Märta Wadelius från Mörsil och de flyttade till Hissmofors runt 1906.

Kulturgrav - Måns Persson

Måns Persson var född 1815 i gästgivargården i Faxälven. Måns var nämndeman och gästgivare och gift med Elin Göransdotter, född i Mörsil.

Kulturgrav - Ingeborg Johansdotter

Ingeborg Johansdotter född 1846 var bondhustru i Övergård gift med Jonas Ersson från Optand. Sonen Paul Jonsson 1883-1973 antog efternamnet Jonzé och kom att bli känd konstnär.

Kulturgrav - Elias Backlund

Elias Backlund är född 1846 och uppvuxen på gården Backen i Månsåsen. Elias hade vid sidan av sina tjänster som folkskollärare och organist även s.k. venia d.v.s. tillstånd att predika i kyrkan.

Kulturgrav - Johan Bergström

Johan Bergström var född 23 april 1847 i Näskott. Johan gjorde dåtidens klassresa från son till en fattig spiksmed och odelstorpare till bonde på sitt eget hemman.