Hälsocentralen en vanlig morgon. Väntrummet är utomhus. Pastor Cornelius är herden som står vakande till höger.
Foto: Dan mcIntyre.

Hälsocentralen

Dagligen kommer 30-40 patienter till hälsocentralen.

Lista över de vanligaste sjukdomarna i Kisingá 2015 uppdelat på barn under fem år och äldre. Den toppas av övre luftvägsinfektioner, lunginflammation och diarré. Den sistnämnda åkomman har minskat drastiskt sedan de fått rent vatten från bergen som den vänförsamlingen i USA bidragit till. Denna statistik tar hälsocentralen fram varje år.
När församlingen invigde sin nya kyrkan, gjordes den gamla kyrksalen om till bibliotek och samlingssal. Foto: Dan McIntyre.

Hälsocentralen i Kisingá 2016

Innan Dan och Sue McIntyre reste till Kisingá gjorde deras församling en insamling till mediciner för Kisingá. När de kom till Dar Es Salaam tog de kontakt med pastor Cornelius och Yoram som kollade med hälsocentralen vilka mediciner etc. som behövdes. Pastor Cornelius mötte Dan och Sue i Iringa med en lista över vad de behövde för två månader. Det behövdes inga recept så länge som medicinerna var till hälsocentralen.

Den stora gåvan de hade med sig från sin församling gjorde att de kunde skaffa mediciner för sex månaders behov. Hälsocentralen är en statlig angelägenhet, men har inte resurser att förse de lokala enheterna med tillräckliga mängder av mediciner. Men med det tillskott som nu kom genom besöket av Dan och Sue så räcker förråden säkert mer än ett år.

Mediciner och mer personal

Lyckligtvis har hälsocentralen kunna utvidga sin personal. Nu finns en distriktssköterska, en undersköterska, en barnmorska, en medicinsk assistent och ytterligare fyra personer som hjälper till. Hälsocentralen betjänar runt 4,000 personer i Kisingá och Kidumuka. Kidumuka är en församlingsenhet och en egen liten by med en egen kyrka. Där bor ex vis Joram och hans familj.

Hälsocentralen besöks i snitt av 30-40 personer varje dag och där föds 14 barn per månad i genomsnitt. Att de fått en distriktsköterska till hälsocentralen innebär att de kan behandla Aids med bromsmediciner där så att patienten slipper åka till Iringa.

Rödöns församling har vid flera tillfällen under de senaste åren stöttat församlingen i Kisingá så att den kunnat hjälpa hälsocentralen fylla förråden av mediciner et. Här följer några bilder från hälsocentralen.

Kisingá - vänförsamling till Rödön

Att bli vän med en församling långt borta och skapa vänskapliga relationer över kontinenter är ett upptäckaräventyr.

Kisingágruppen

Gruppen knyter vänskapsband och inspirerar oss alla till att både be för och ge till våra vänner i Tanzania.