Foto: Mikael Sjödin

Hälsningar från Kisinga

Långt ute på landet i södra Tanzanias bergsbygd finns Kisingá församling som tillhör lutherska kyrkan. Församlingen blev 2009 Rödöns vänförsamling. Läs om deras hälsning till Krokoms pastorat

Långt ute på landet i södra Tanzanias bergsbygd finns Kisingá församling som tillhör lutherska kyrkan. Församlingen blev 2009 Rödöns vänförsamling. Och sedan dess har församlingsborna i Rödön haft möjlig- het att få lära känna medlemmar från vänförsamlingen och flera från vår församling har haft glädjen att få möta våra vänner nere i Kisingá i deras hemmiljö. Här sammanfattar vi ett brev från pastorerna Yoram och Shukuru.

SOLCELLER GER STRÖM TILL BIBLIOTEKET
I Kisingá bor 8 000 människor och av dem tillhör nu 1 008 den växande församlingen. Samarbetet med Rödöns församling har inneburit olika sorters stöd. I sitt brev till oss berättar de om sitt bibliotek, som många kommer till för att läsa eller för att kunna låna hem och läsa böcker. I avsaknad av el är de tacksam- ma över ett par solceller på bibliotekets tak som Rödön bidragit med. Dessa ger dem möjlighet att läsa även kvällstid i biblioteket – det blir alltid mörkt därnere klockan sex på kvällen.

 

Getprojektfamilj Foto: Mikael Sjödin

SPARGRUPPER OCH GETPROJEKT
Ett annat projekt är spargrupperna. Medlemmarna i varje grupp sparar varje månad en liten summa pengar som
sätts in på bank. Medlemmar har sedan möjlighet att låna pengar att investera exempelvis i sina jordbruk och på det sättet höja sin levnadsstandard. Det kan handla om att köpa utsäde eller pengar till barns skolavgifter. I Kisingá pågår också ett getprojekt där de som fått getter kan sälja killingar och få pengar till skolavgifter, gödning eller redskap till jordbruket. Just nu finns ett problem. Flera getter har blivit sjuka och dött. En enda lokal veterinär hinner inte hjälpa alla getter som drabbas.

Kom ihåg att be för oss till vår gemensamma Herre. Ni finns alltid i våra förböner.

CELLGRUPPER OCH EN NY KYRKA
Cellgrupper är små gemenskapsgrupper i församlingen. Man möts varje vecka i hemmen för bibelläsning och bön.
I grupperna hjälper man och stöttar varandra på olika sätt. Genom att visa i omsorg och ge praktisk hjälp. Ett slags socialt nätverk, där man får hjälp att växa i sin tro. Församlingen i Kisingá är väldigt stolta och glada över sin nya kyrka. Det som återstår är att lägga stengolv och bygga ett innertak. Kyrkan fylls redan nu med folk till gudstjänst och lovsång.

Pastorerna Yoram Chusi och Shukuru Mkakatu hälsar till er alla:
”Kom ihåg att be för oss till vår gemensamma Herre. Ni finns alltid i våra förböner.”

Kyrkan i Kisinga blir mer och mer färdig. Nu finns stolar och till och med klinkersgolv! Foto: Mikael Sjödin