Bröllop

Boka vigsel online | Vad innebär en vigsel och hur går det till? | Bra att tänka på

Bröllop i Katarina kyrka och Allhelgonakyrkan på Södermalm

Vigseln är två människors uttryck för att de tror på kärleken. Vigselgudstjänsten är en viktig högtid oavsett hur ni väljer att utforma den. Präst och brudpar träffas i god tid före vigseln för att förbereda gudstjänsten.

En vigselgudstjänst kan ske i enskildhet (med endast två vittnen) eller äga rum med många närvarande. I båda fallen är det en viktig högtid. I god tid före vigseln träffas brudpar och präst för gemensam planering.

Så bokar du bröllop online

  • Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga tider i kalendern. Hittar du ingen tid som passar eller undrar över något? Kontakta bokningen på katarina.bokning@svenskakyrkan.se eller 08-743 68 16. Telefontider till bokningen: mån–fre, kl 9.00–12.00.
  • Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Tyvärr kan vi inte erbjuda lån av brudkrona även om det står så i formuläret.
  • När bokningen skickats till oss, gör vi en avstämning innan vi skickar ut en definitiv bekräftelse.
  • Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR.

Frågor och svar om vigseln

MEDLEMSKAP I KYRKAN

För att få gifta sig i Svenska kyrkan måste minst en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Välkommen att kontakta oss om ni önskar bli medlemmar i Svenska kyrkan.  

MÅSTE VI GIFTA OSS DÄR VI BOR?

Vigseln kan äga rum i den kyrka eller församling som brudparet önskar. För bokning kontaktar du den församling som kyrkan ligger i. Tänk på att det är viktigt att vara ute i god tid med er bokning.

VIGSELSAMTAL

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när. För prästen blir samtalet ett sätt att lära känna er, och en bra grund för dennes vigseltal.

VAD ÄR INTYG OM HINDERSPRÖVNING?

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som skickas in till Skatteverket.

VAD KOSTAR DET?

Vigseln – inklusive kyrka, präst, musiker och vaktmästare – kostar ingenting.

MUSIK UNDER VIGSELN

Levande musik i ett vackert kyrkorum skapar en stämningsfull och minnesvärd stund. I vigselgudstjänsten sjunger vi psalmer tillsammans, men det finns också plats för soloframträdande om ni vill. Tänk på att det av rättighetsskäl inte är tillåtet att spela upp musik från streamingtjänster som t ex Spotify vid vigselgudstjänsten. Musik som ska spelas upp behöver måste vara köpt, exempelvis en cd eller nedladdad låt från iTunes.

FÖRNYA ÄKTENSKAPSLÖFTEN OCH VÄLSIGNELSE

Möjlighet finns för er som önskar förnya era äktenskapslöften. Det finns också möjlighet för er som ingått borgerligt äktenskap att få en kyrklig välsignelseakt över ert äktenskap. Kontakta församlingens bokning.

VILL DU VETA MER OM VIGSELN?

Läs mer om vigseln på Svenska kyrkans specialsida om bröllop.