Om Katarina församling

Om våra två kyrkor, hur du kan hjälpa till, varför du ska vara medlem i Svenska kyrkan och hur församlingen styrs.

Katarina församling
Katarina församling, som bildades genom en utbrytning ur Maria Magdalena församling 1654, omfattar de mellersta delarna av Södermalm och ingår som en av 63 församlingar i Stockholms stift. Tillsammans med församlingarna Sofia, Maria Magdalena och Högalid bildar Katarina församling Södermalms kontrakt. Katarina församling vill med sina olika uttryckssätt vara en öppen, levande och välkomnande kyrka och mötesplats. Kännetecken för Katarina församling skall vara professionalitet, tydlighet, att inte svika och att visa respekt.

Församlingens bildande
1654 utfärdade Karl X Gustav tillstånd för östra delen och Sturekvarteren
av Södermalm att bygga sin egen kyrka. Den kraftiga befolkningsökningen i Stockholm framemot mitten av 1600-talet gjorde det naturligt med en församlingsdelning.

Katarina församling i dag
Det tar ungefär tjugo minuter att promenera igenom Katarina församling. Det är en liten, men attraktiv och myllrande yta. I norra delen ligger slussen, en knutpunkt för kollektivtrafiken där 128 000 människor varje dag byter buss eller tåg. I södra delen ligger båtarna i småbåtshamnen och människor tränar vid Eriksdalsbadet och i Eriksdalshallen. I mitten finns Medborgarplatsen som är en social mötesplats . Det finns 153 restauranger och pubar med utskänkningstillstånd och många små caféer och restauranger utan. I östra delen ligger ”Sofo”, ett trendigt område med många designbutiker, småföretagare och höga bostadspriser. Det har en majoritet av ensamhushåll och 30% av barnen bor med en förälder. Kultur finns i många former och i flertalet teaterscener. Biografer, gallerier, bokförlag och musikställen är en viktig del av kulturlivet på ”Söder”. Det finns också många religiösa samfund, moskén som ligger alldeles intill Katarina kyrka, men också Stockholm Zen Center och olika kristna församlingar. Många hemlösa rör sig i vår församling, liksom turister och konsumenter. På tjugo minuter passerar man tre gallerior och många affärer kantar gatorna däremellan.

I Katarina församling bor det 34 694 personer (dec 2011). Under de senaste åren har Katarina församling genomgått en föryngring, efter att ha varit en församling med hög medelålder. Drygt 60 procent av katarinaborna är under 45 år och den största åldersgruppen är 20-40 år.

Maria Schottenius skriver i DN Kultur (29 april) om varför hon betalar kyrkoavgiften med glädje: "Katarina församling har blivit ett nav i det sociala livet på Söder. Varje söndag är kyrkan full av folk och många andra dagar i veckan också. Omkring 400 sjunger i körerna och flera hundra är involverade i de olika verksamheterna." Läs hela artikeln på dn.se.

About Katarina Church
The buildings on Katarinaberget date partly from the 18th century and surround a hilltop where various churches have been sited since the late 14th century. The earlier chapels were replaced in the 17th century by a more impressive and appropriate building, Katarina Kyrka, designed by one of the era’s greatest architects, Jean de la Vallée (1620–96). King Karl X Gustaf was also deeply involved in the project, and he insisted that the church should have a central nave with the altar and pulpit right in the middle.

The church was founded in 1656, although it was not completed until 1695. In 1723 it was badly damaged by fire, but it was restored over the next  couple of decades. Major restoration was also carried out in the 20th century, and a new copper roof was added in 1988. Two years later, on the night of 16 May 1990, there was another fire and, apart from the outer walls, the church and virtually all its fittings were destroyed.

The architectural practice of Ove Hidemark was commissioned to design a new church which, as far as possible, would be a faithful reconstruction of the original. It was not just the outer shell of the building that had to undergo detailed restoration.

In order to make the best use of the surviving walls it was necessary to adopt 17th-century building techniques throughout the new building. Experts and craftsmen managed to join heavy timbering on to the central dome in the traditional way, and the collapsed central arch was rebuilt with specially made bricks in 17th-century style.

In 1995, the church was reconsecrated, more beautiful than ever in the view of many people, with the altar sited exactly where it was originally planned.

The reconstruction cost 270 million kronor, of which 145 million kronor was covered by insurance. Such was the popularity of the project that the rest was raised through public donations.