Om Katarina församling

Om våra två kyrkor, hur du kan hjälpa till, varför du ska vara medlem i Svenska kyrkan och hur församlingen styrs.

Så styrs församlingen

Se vilka som sitter i kyrkorådet och i kyrkofullmäktige, i Katarina församling.

Katarina Volontär

Vill du hjälpa till som volontär i Katarina församling?

Medlem i Svenska kyrkan

Dop, konfirmationer, bröllop och begravningar. Gudstjänster, mässor och andakter. Stor musikscen men även tysta rum. Det finns gott om skäl att vara medlem.

Vision och mål

Läs mer om vår vision och hur vi lägger upp verksamheten i Katarina församling.

Katarina kyrka och Allhelgonakyrkan

En församling med två kyrkor i hjärtat av Södermalm.

Nyheter

Här hittar du de senaste nyheterna från Katarina församling.

Integritetsskyddspolicy

Läs mer om Katarina församlings integritetsskyddspolicy.

Katarina församling

Katarina församling, som bildades genom en utbrytning ur Maria Magdalena församling 1654, omfattar de mellersta delarna av Södermalm och ingår som en av 63 församlingar i Stockholms stift. Tillsammans med församlingarna Sofia, Maria Magdalena och Högalid bildar Katarina församling Södermalms kontrakt. Katarina församling vill med sina olika uttryckssätt vara en öppen, levande och välkomnande kyrka och mötesplats. Kännetecken för Katarina församling skall vara professionalitet, tydlighet, att inte svika och att visa respekt. 

 

Församlingens bildande
1654 utfärdade Karl X Gustav tillstånd för östra delen och Sturekvarteren
av Södermalm att bygga sin egen kyrka. Den kraftiga befolkningsökningen i Stockholm framemot mitten av 1600-talet gjorde det naturligt med en församlingsdelning. 

 

Katarina församling i dag
Det tar ungefär tjugo minuter att promenera igenom Katarina församling. Det är en liten, men attraktiv och myllrande yta. I norra delen ligger slussen, en knutpunkt för kollektivtrafiken där 128 000 människor varje dag byter buss eller tåg. I södra delen ligger båtarna i småbåtshamnen och människor tränar vid Eriksdalsbadet och i Eriksdalshallen. I mitten finns Medborgarplatsen som är en social mötesplats . Det finns 153 restauranger och pubar med utskänkningstillstånd och många små caféer och restauranger utan. I östra delen ligger ”Sofo”, ett trendigt område med många designbutiker, småföretagare och höga bostadspriser. Det har en majoritet av ensamhushåll och 30% av barnen bor med en förälder.

 

Kultur finns i många former och i flertalet teaterscener. Biografer, gallerier, bokförlag och musikställen är en viktig del av kulturlivet på ”Söder”. Det finns också många religiösa samfund, moskén som ligger alldeles intill Katarina kyrka, men också Stockholm Zen Center och olika kristna församlingar. Många hemlösa rör sig i vår församling, liksom turister och konsumenter. På tjugo minuter passerar man tre gallerior och många affärer kantar gatorna däremellan.

 

I Katarina församling bor det 34 694 personer (dec 2011). Under de senaste åren har Katarina församling genomgått en föryngring, efter att ha varit en församling med hög medelålder. Drygt 60 procent av katarinaborna är under 45 år och den största åldersgruppen är 20-40 år.

 

Maria Schottenius skriver i DN Kultur (29 april 2013) om varför hon betalar kyrkoavgiften med glädje: "Katarina församling har blivit ett nav i det sociala livet på Söder. Varje söndag är kyrkan full av folk och många andra dagar i veckan också. Omkring 400 sjunger i körerna och flera hundra är involverade i de olika verksamheterna." Läs artikeln på dn.se.