Gudstjänst

Välkommen att fira gudstjänst och mässa.

Kommande gudstjänster 

Varje söndag firar vi gudstjänst eller mässa i Kärna kyrka och/eller Kaga kyrka och Ledbergs kyrka. Kommande tider hittar du i kalendern längst ner på sidan.

Vi har även Morgonbön och Kvällsmässa varje vecka i Kärna kyrka. Morgonmässa/morgonbön varje onsdag kl. 08.30 samt Kvällsmässa eller andakt
varje tisdag kl. 18.30.

Våra gudstjänster annonseras varje vecka i tidningen Östgöta Correspondenten och det finns även en kalender på sista sidan i vår egen tidning "Kärna församlingsblad". Har du några frågor går det bra att kontakta församlingsexpeditionen, telefon 013-23 05 50.

Kyrkguiden

Dagen efter sabbaten hade vi samlats för att bryta bröd...

Apg 20:7

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Där ser du nästan allt som händer i Kärna församling du kan också se vad som händer i kyrkor på andra platser - och få en vägbeskrivning dit. Du kan skapa en egen kalender med gudstjänster och konserter du vill gå på och få påminnelser så att du inte missar något. Lägg gärna in Kärna församling som favorit så har du alltid koll på vad som händer!

Om gudstjänsten

Gudstjänsten är ett tecken på gemenskap. Den är själva kärnan i Svenska kyrkans liv och är öppen för alla, både troende och sökare. Under ett år görs drygt 20 miljoner gudstjänstbesök.

De första kristna firade gudstjänst i hemlighet i hemmen. De träffades en gång i veckan, på söndagen som var Jesu uppståndelsedag. Då berättade man händelserna i Jesu liv och läste ur någon av apostlarnas brev. Man bad gemensamma böner och sjöng psalmer. Genom århundradena har gudstjänsten förändrats och utvecklats, men den ursprungliga strukturen finns kvar.

Våra vanligaste gudstjänstformer är mässa (med nattvard) och gudstjänst (utan nattvard). Vi erbjuder också olika temagudstjänster, familjegudstjänster med små och stora, gudstjänster med "tid för tro och ro" och musikgudstjänster. Musiken och sången har en central plats i gudstjänsten med hjälp av våra olika körer, solister och andra musiker.

Gudstjänsten är alltid ett möte - ett möte mellan människa och Gud samt mellan människa och människa. Välkommen att fira gudstjänst i våra tre kyrkor som är mötesplatser sedan tusen år i vår bygd.

Lillkyrkan

Lillkyrkan är en del av kyrkan där barnen kan känna sig lite friare. Kanske sitta lite skönare på en av kuddarna i vår stora mjuka frälsarkrans, eller sitta på en lagom stor stol vid ritbordet och måla något under tiden som gudstjänsten pågår. Lillkyrkan är placerad i koret, på samma sida som orgeln. Tanken är att man ska kunna delta i gudstjänsten även om man inte orkar sitta i bänken hela tiden.
Vill man sitta i bänken kan man låna en kyrkpåse med lite ritsaker och någon bok.

Lillkyrkan ingår i ett projekt som handlar om att göra gudstjänsten tillgängligare för barnen. Varje söndag kommer att innehålla en del i gudstjänsten som kallas för ”dopkällan”. Ett spännande moment där vi alla får ta del av vad som finns gömt i dopfunten. Vår förhoppning är att alla ska känna sig välkomna till kyrkan, stora som små!