Svenska kyrkan i Kalmar Besöks- och postadress: Södra Vallgatan 25, 39231 KALMAR Telefon: +46(480)421400 E-post till Svenska kyrkan i Kalmar

Brudkronan, en gammal tradition

Bild: Joachim Grusell

Brudkrona, eller brudkrans, är en huvudprydnad som bärs av brudar på bröllopsdagen. Redan under romartiden smyckades bruden med blomsterkransar. Förr var det viktigt att bruden bar krona på sitt bröllop. Idag ser vi att en del har återupptagit den gamla traditionen.

Hos Svenska kyrkan i Kalmar finns det vanligtvis en brudkrona och ibland fler. Kalmar domkyrka har en brudkrona tillverkad på 30-talet, som är skänkt av hovjuvelerare Gunnar Svensson, till minne av makan, Hulda Eleonora. S:ta Birgitta kyrka har en brudkrona tillverkad 1940, som är skänkt till församlingen av Margit Tim. Heliga Korsets församling har en enkel, liten ren träkrona. Kalmar slottskyrkas brudkrona, är skänkt av landssekreterare Mossberg vid dotterns vigsel 1930.

Svenska kyrkan i Kalmar lånar gärna ut brudkronor. Lyssna med din församling