Brudpar figuriner

Vigsel och välsignelse

Oavsett om bröllopet är stort eller litet är det alltid vackert, för i människors kärlek anar vi också Guds kärlek.

Vad roligt att ni funderar på att gifta er!

Ni har en dag framför er som innebär en början på något nytt och ger minnen för livet! Här berättar vi om vigselgudstjänsten, hur man bokar präst och kyrka samt andra tips som kan vara bra att tänka på.

Ett välsignat bröllop

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma juridiska giltighet, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vilja vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Kyrka och präst

Ni har kanske funderat över i vilken kyrka ni vill gifta er i. I Kalmar har vi sex kyrkor där vigslar brukar äga rum; S:t Johannes kyrka, Kalmar Slottskyrka, Kalmar domkyrka, Heliga Korsets kyrka, S:ta Birgitta kyrka och Två Systrars kapell. Ni kan också kontakta vilken präst ni vill.

Vigselsamtal med prästen

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet går prästen igenom vigselordningen med er och ni planerar tillsammans psalmer, bibeltexter, löftena och vem som gör vad och när. För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er.

Inför vigseln

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år. För att kunna vigas i Svenska kyrkans ordning krävs det att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. 

Musik vid vigseln

Många par sätter sin egen prägel på vigseln genom att välja psalmer, musik och bibeltexter. En av våra kyrkomusiker har sammanställt förslag på marscher, psalmer och solosånger. Det går bra att ta kontakt med kyrkomusikern för att diskutera och få hjälp med val av musik. Här kan ni läsa mer och få tips; Bröllopsmusik

Vigsel i Kalmar slottskyrka

Kalmar slottskyrka är en historisk miljö och en av landets populäraste vigselkyrkor. I Slottskyrkan erbjuder vi följande vigseltider: lördagar kl. 13.00, 14.30 och 16.00. Vill ni vigas i Kalmar slottskyrka så sker bokningen via vår administratör Keith Karlsson på kansliet.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken

1 Kor 13:13

För bokning och mer information om kyrkorna

För bokning av vigseln i våra kyrkor, kontaktar ni någon av församlingens präster. Här nedanför hittar ni kontaktuppgifter till församlingsprästerna.

Präster

   Bokning av Kalmar Slottskyrka

  • Keith Karlsson

   Keith Karlsson

   Svenska kyrkan i Kalmar

   Kyrkoskrivare

   Mer om Keith Karlsson

   Keith arbetar med bokning av dop i Slottskyrkan och med ekonomifrågor.

  Mer information om vigsel

  Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

  Bröllop

  Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

  Bröllopsmusik

  På den här sidan kan ni få hjälp med att välja musik till ert bröllop. Ni kommer att hitta förslag på marscher, psalmer, solosånger m.m. Förslagen utgörs av musik vi har använt i Kalmar Slottskyrka.

  Regler för musik vid kyrkliga handlingar

  Viktigt att tänka på vid val av musik

  Går ni i bröllopstankar?

  Läs om vigsel i Svenska kyrkan