Foto: Anke Decker

Kyrkogårdsförvaltningen i Kalmar

Välkommen! Vi svarar för begravningsverksamheten i de centrala delarna av Kalmar. Här på hemsidan hittar du råd och fakta inför en begravning, uppgifter om gravalternativ, gravsatta och gravskötsel. Läs om vårt gemensamma kulturarv med många intressanta band tillbaka i tiden. På respektive begravningsplats finns information och foton. Navigera med hjälp av de blå länkarna. Du är alltid välkommen att kontakta oss och att boka tid för ett besök.

Sök gravsatta och gravplatser

Hitta uppgifter om gravsatta och om var graven ligger.

Upptäck våra kyrkogårdar i Kalmar

Story map är en digital guide som du får tillgång till via OR-kod och din smartphone.

Beställ gravstenstvätt

Utförs under sommarhalvåret. Träden och miljön gör att stenar blir beväxta med alger och lavar. Vi tvättar varsamt med högstryckstvätt för fint resultat.

Trött på uppätna knoppar? Gör en omplantering.

Rådjur och harar äter rosor, tulpaner och penseér men inte påskliljor under våren. Här finns tips på vad man göra för att slippa besvikelsen med uppätna knoppar. Som tröst för dig som fått viltskador på växter är det bra att veta att t ex penséer snart sätter nya knoppar och blir kraftiga och fina.

Gravskötsel

Du som innehavare väljer hur planteringen på gravplatsen ska se ut. Det kan finns vissa föreskrifter att ta hänsyn till. Kyrkogårdsförvaltningen ger gärna upplysningar om vad som gäller för en aktuell gravplats och vi har även möjlighet att ge råd vid val av växter.

Miljöpris för Luftvärnare 2022

Kalmar Läns Luftvårdsförbund tilldelar begravningsverksamheten hos Kalmar pastorat miljöpriset "2022 års luftvärnare"

Kalmar pastorat byter fakturaadress

Ny fakturaadress från och med 2022-01-01. OBS! Vår nya fakturaadress måste stå som mottagare på fakturan!

Askgravlund

Från och med sommaren 2020 finns askgravlund som gravskick i Kalmar -- som en minneslund men med namnplatta.

Askgravplats

Urngravplats med förbetald skötsel i 25 år och gravvård i form av namnplatta eller gravsten. Att välja en askgravplats innebär ett alternativ både till enskild gravplats och till minneslund.

Naturkyrkogården

Naturkyrkogården är namnet på utvidgningen av Skogskyrkogården mot Jacob Smålännings gata. Området gestaltas nu, genom att vi anlägger vägar, belysning, gravkvarter.

Stillbild ur film där Birgitta Linåker berättar om den nya naturkyrkogården.

Välkommen att upptäcka Naturkyrkogården

Inför en kyrkogårdskonferens 2020 i Stockholm i september spelade Birgitta Linåker, Begravningsverksamhetens chef, in en hälsning från den nya naturkyrkogården. Du är också välkommen att se den!

Flyktingar efter 2:a världskriget gravsatta i Kalmar- Vi söker anhöriga till de gravsatta.

Här hittar du uppgifter om förintelsens offer, gravsatta 1945-1946 i Kalmar

Efter 76 år hittade Jolanta Nitkowska-Weglarz sin mammas yngre syster som försvann efter andra världskriget och som gravsattes 1945 i Kalmar

Läs Jolantas berättelse som börjar med ett försvinnande i Polen på 1940-talet och får sin upplösning mars 2021 i Kalmar.