Närbild på en yngre kvinna som tänder ett ljus i en ljusbärare.
Lyssna

Samtal & stöd genom livet

Präster och diakoner i Kalmar finns tillgängliga för samtal för dig som behöver hjälp och stöd. Kyrkan erbjuder även flera andra hjälplinjer och stödinsatser för dig som behöver någon att prata med.

Läs mer om kyrkans olika typer av samtalsstöd. Längre ner finns information och nummer.

Själavård

Själavården är till för dig som vill samtala om livsfrågor eller problem. Du träffar en präst eller diakon, vid ett eller flera tillfällen. Du tar direkt kontakt med den präst eller diakon du önskar träffa. Du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan och det är kostnadsfritt.

Prästen och diakonen är troende och räknar med Guds närvaro i liv och död. I ett själavårdssamtal finns möjligheten att tillsammans med själavårdaren lämna över till Gud i bön det som är bekymmersamt. Detta skiljer själavården från olika former av samtalshjälp ute i samhället, trots att det kan finnas andra likheter. Ibland hänvisar själavårdaren vidare till läkare, psykolog eller samtalsterapeut.

Bikt

Att bikta sig är att till en präst bekänna sådant inför Gud, som den biktande gjort fel i livet och ångrar, för att sedan få ta emot Guds förlåtelse. Ofta föregås bikt av ett samtal. Önskar du bikt, tar du kontakt med en präst som du önskar bikta dig inför, och gemensamt kommer ni överens om en tid.

Familjerådgivning

Alla relationer kan innebära påfrestningar. När det krisar i parrelationen eller en annan nära relation, eller om du vill förebygga att problem ska bli svårare, är du välkommen att höra av dig till Svenska kyrkans familjerådgivning. Familjerådgivaren har terapeutisk vidareutbildning, men också kyrklig bakgrund och räknar med Guds verklighet. Avgiften per samtal, som Svenska kyrkan subventionerar, är för närvarande 250 kr.

Jourhavande präst

Om du akut behöver prata med någon under natten kan du vända dig till Jourhavande präst, som också finns på chatt eller digitalt brev. Ring 112 och be om att få prata med en präst.

Tystnadsplikt

Tystnadsplikt och sekretess i kyrkan ser lite olika ut för olika yrkesgrupper. En präst har absolut tystnadsplikt när du biktar dig eller har kontakt inom överenskommen själavård.

Den absoluta tystnadsplikten innebär bland annat att en präst inte för någon får avslöja något som kommit fram vid bikt eller själavård. Inte ens om den som bett om samtalet själv skulle vilja det. Den som begärt bikten eller själavården har däremot ingen tystnadsplikt, utan är fri att återge vad som sagts.

Familjerådgivaren har också en sträng tystnadsplikt, men ska exempelvis anmäla till socialtjänsten om uppgifter framkommer om barn som utsätts för våld eller sexuella övergrepp.

En diakons tystnadsplikt är inte absolut. Det innebär att diakonen får lämna ut uppgifter om vad samtalet rört sig om, när den som begärt själavård medger det. Diakonen har också vittnesplikt och måste lämna ut uppgifter om exempelvis domstolen kallar eller när diakonen enligt lag har skyldighet att anmäla, lämna uppgifter eller information.

Här hittar du kontaktuppgifter till våra präster och diakoner. Vi har olika arbetstider, så om du inte får tag på en av oss direkt, prova gärna att ringa en annan. Du är alltid välkommen att höra av dig. Du är inte ensam i din sorg.

Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade

Matt 5:4

Kyrkans stödlinjer

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är en stöttande plats för unga mellan 12-25 år där trygga och närvarande vuxna lyssnar. Öppet måndag, onsdag, torsdag och söndag kl 19:00-22:00. Chatta helt anonymt och gratis.

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen är en stödlinje via telefon, chatt och digitala brev för HBTQIA+personer och deras anhöriga. De som svarar är också HBTQIA+. Öppet tisdag och torsdag kl 18:0- 21:00. Kontakta Regnbågslinjen anonymt och gratis.

Kyrkans SOS

SOS-linjen är en stödlinje för alla åldrar via telefon och digitala brev där du får prata till punkt och sätta ord på det som känns svårt. Öppet vardagar kl 13:00 - 21:00, helgdagar 16:00 - 21:00. Kontakta SOS-linjen anonymt och helt gratis.

Hjärtat kan brista – av kärlek, vänskap eller familjeband. Det finns stöd för att möta sorgen.

Första hjälpen vid hjärtesorg

När en relation som betytt mycket för dig tar slut kan du känna hjärtesorg. Det kan handla om en kärlek, men också om att relationen med till exempel vänner eller familj inte fungerar.

Prata med någon

Bär du på något tungt? Behöver du bolla dina tankar om livet? Att prata och sätta ord på dina känslor hjälper. Det brukar göra det som är tungt lättare att bära. I kyrkan finns alltid någon som lyssnar. Det kostar inget.

Be

Skickar du ibland dina tankar till en högre makt? Ber du när du behöver hjälp? Vissa ber till Gud, för andra är det är oklart vem som lyssnar. Vi är många som ber ibland.

Dela sorgen med andra i en sorgegrupp

Vägen vidare – ett stöd när någon närstående tagit sitt liv

Sjukhuskyrkan på Länssjukhuset Kalmar bjuder in till en samtalsgrupp för dig som har mist en närstående genom suicid.

För dig som lever med sorg

Höstens grupp startar den 15 september

Familjerådgivningen

Välkommen till Svenska kyrkans familjerådgivning i Kalmar.

Behöver du ekonomisk hjälp?

Diakoni - vårt sociala arbete

Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen, ibland kallas det också kyrkans sociala arbete.

Välkommen till diakonimottagningen

Diakonerna i Svenska kyrkan i Kalmar och på Kalmar Stadsmission har en mottagning för dig som behöver tillfälligt ekonomiskt stöd. Du ringer oss för att boka ett möte!