Dop
Foto: Lars Hedlund

Dop

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er - välkommen till dop!

Du lilla barn som nyss fötts till det här livet. Du som just blivit förälder.
Du som just fått barnbarn. Du som inte döptes när du var liten, men som vill bli döpt nu. Du som längtar efter dopet. Du som vill vara med och fira. Välkommen till dopet.

Inbjuds till samtal
Nyblivna föräldrar erbjuds att döpa sitt barn och inbjuds till samtal om dopets innebörd och om de praktiska förberedelserna för dopgudstjänsten. I vår församling är dopet oftast en del av församlingsgudstjänsten, men vi håller även särskilda dopgudstjänster.
Dopgudstjänstens ordning hittar du här (pdf).

En helig handling
Dopet är ett av kyrkans sakrament. Det betyder att dopet är en helig handling instiftad av Kristus, där Gud genom jordiska medel ger människan del av det himmelska livet. Det kristna dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn. Dopet gäller en gång för alla och behöver aldrig göras om.

Här kan du läsa mer om dopet i Svenska kyrkan.

jag vill döpa mig eller mitt barn

Här kan du fylla i de uppgifter som behövs för att göra en intresseanmälan för dop.

INTRESSEANMÄLAN FÖR DOP

Fyll i dina önskemål i lugn och ro, så hör vi av oss. Det går även bra att ringa på telefon 0910 - 70 81 00, helgfria måndagar till fredagar mellan klockan 9.30 till 12.00, eller lämna ett muntligt meddelande. En av våra präster kommer att höra av sig en till två veckor innan dopgudstjänsten för ett dopsamtal.

Vänligen kryssa nedan det ni helst önskar

Örjanssalen ligger i S:t Örjansgården och rymmer cirka 85 personer. Där finns också ett kök och ett lekrum för barn.

Församlingsgården i Ursviken är hopbyggd med kyrkan och rymmer cirka 60 personer, men om man vill kan man öppna upp en vägg till ett intilliggande rum och få plats för 60 personer till. Där finns kök och på nedervåningen ett lekrum för barn.

Doppastoral

Doppastoralen är en beskrivning av hur vi möter barnen och föräldrarna i samband med dopet och i uppföljningen av dopet.

Här kan du läsa vår doppastoral.