Foto: Lars Hedlund

Vigsel

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner.

När ett par gifter sig, eller välsignas i kyrkan markerar de sin satsning inför Gud, människor och sig själva. Där kan finnas blandade känslor och livserfarenheter bakom, men nu tar de ett gemensamt steg mot framtiden och det behöver firas. Denna dag kan bli en av livets höjdpunkter.

Så går det till att vigas i kyrkan


Om man vill gifta sig i kyrkan ska man anmäla det till församlings- eller pastorsexpeditionen som ansvarar för bokningar av präst och kyrka. Det vanliga är sedan att paret före vigseln träffar vigselprästen för att samtala kring vigselns innebörd och gå igenom vigselgudstjänsten. Vigselgudstjänsten har en fast struktur, men det finns möjlighet att till viss del anpassa den efter sina önskemål. Ofta kan man påverka både valet av psalmer, böner och textläsning. Det kan i detta läge vara givande att samtala med den musiker som ska spela vid vigseln. Brudparet kan också fritt få formulera löftena i samråd med prästen, förutsatt att de fortfarande innehåller avsikten att ”älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer dem åt”.

Att vigas i kyrkan kostar inget om man tillhör Svenska kyrkan och betalar kyrkoavgift. Kostnader för extra sång och musik kan dock tillkomma.

S:t Örjans kyrka

S:t Örjans kyrka invigdes den tredje söndagen i Advent år 1935.

Ursvikens Kyrka

Allhelgonadagen den tredje november, 1912, invigdes Ursvikens kyrka som gudstjänstlokal för "Ursvikens kristliga kapellförening".

Församlingsgårdar

Våra lokaler är ni välkomna att låna eller hyra för större eller mindre samlingar.