Foto: Maria Eddebo Persson

Bröllop

älska i nöd och lust

”Ja” – ett av världens minsta ord som kan betyda så oändligt mycket. I en tyst kyrka väntar vi in brudparets ”ja” till varandra, då de högt inför ”Gud och denna församling” bekräftar att de vill leva tillsammans i trohet och gemenskap till döden skiljer dem åt.

Denna korta stund är som en stor, stilla stund denna festens dag. Många gånger har vi tillsammans med brudparet planerat denna dag i upp till ett år i valet av kyrka och musik, i samtal om kärlek och relation, i praktiska övningar inne i kyrkan.

Ofta har brudparet många tankar och önskemål inför denna stora dag. Tillsammans med präst, musiker och vaktmästare planerar vi för att det ska kunna bli ännu bättre än det först var tänkt. En till två månader före vigseln brukar den första träffen med prästen ske för att gå igenom de praktiska men också för ett samtal om kärlek och relation. Efter detta brukar kontakten gå vidare till musiker och vaktmästare som hjälper vidare i förberedelserna. Ibland sker det också en praktisk övning i kyrkan om man känner sig osäker.

 

Vill du läsa mer om själva vigselgudstjänsten hittar du det här!

För att kunna gifta sig behövs en hindersprövning som Skatteverket utfärdar högst 6 månader före vigseln. Det är bara brudparet själva som kan ansöka om detta – hjälp finns på Skatteverkets hemsida