Foto: U Widepalm

Gudstjänst

Gudstjänsten är ett möte mellan människa och Gud/människa och människa. I gudstjänsten delar vi vad det innebär att vara människa. Här finns uttryck för sorgen, glädjen, tacksamheten, skulden, kärleken och omtanken

Gudstjänster och kyrkliga handlingar följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

För aktuella gudstjänster, se kalendariet, predikoturer i dagstidning eller appen Kyrkguiden.

Liturgi

I sin liturgi och sitt rituella språk vill gudstjänsten ge uttryck för vad det innebär att vara människa och bereda plats för möte med den levande Guden.

I liturgin finns en rytm och ett språk som ska vara ett forum för livet, de ramar inom vilka vi uttrycker tro och liv. Kanske kan uttryckssätten upplevas som främmande innan man vant sig och lärt sig, men å andra sidan så är det ju även så inom idrott eller yrkesliv, det tar en tid innan man lärt sig kulturen och språket.

Swish

Du kan använda swish för att betala kollekten. Som meddelande skall söndagens datum anges. Kollekten inskickad via denna funktion till och med tisdagen efter, registreras som gåva till samma ändamål som söndagens kollekt. Därefter registreras det på nästkommande söndags kollektändamål.

Harplinge 123 526 39 59
Steninge 123 187 27 38

Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet

Denna söndags bildtecken visar jorden med två människor som håller varandra i hand. Denna är en bild som hör samman med kyrkans internationella arbete. Symboliskt framställs hur kristen tro leder till solidaritet och sammanhållning över alla gränser. Som tecken på hur människan mätt upp jorden, men hur Gud med sin kärlek är med i allt och håller samman allt, bildar ekvatorn och nord-syd-axeln är ett kors.

Samhällsansvar

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jeremia kapitel 29, vers 4-7

”Så säger Herren Sebaot, Israels Gud, till alla de deporterade som han fört bort från Jerusalem till Babylonien: Bygg er hus och bo i dem. Plantera trädgårdar och ät frukten från dem. Ta er hustrur och avla söner och döttrar, ta hustrur åt era söner och ge era döttrar åt män, så att de föder söner och döttrar. Bli flera där, inte färre! Gör allt för att den stad jag har deporterat er till skall blomstra, och be till Herren för den. Ty dess välgång är er välgång.

Romarbrevet kapitel 13, vers 7-10

Ge alla vad ni är skyldiga dem, åt var och en det han skall ha: skatt, tullar, respekt, vördnad. Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra. Ty den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen. Buden 'Du skall inte begå äktenskapsbrott', 'Du skall inte dräpa', 'Du skall inte stjäla', 'Du skall inte ha begär' och alla andra bud sammanfattas ju i ordet: 'Du skall älska din nästa som dig själv.' Kärleken vållar inte din nästa något ont. Kärleken är alltså lagen i dess fullhet.

Matteusevangeliet kapitel 22, vers 15-22

Då gick fariseerna bort och kom överens om att försöka få fast honom för något han sade. De lät sina lärjungar och några av Herodes anhängare söka upp honom och säga: ”Mästare, vi vet att du är uppriktig och verkligen lär oss Guds väg. Du faller inte undan för någon och ser inte till personen. Säg oss vad du anser: är det rätt eller inte att betala skatt till kejsaren?” Jesus märkte deras onda avsikt och sade: ”Hycklare, varför vill ni sätta mig på prov? Visa mig ett mynt som man betalar skatt med.” De räckte honom en denar, och han frågade: ”Vems bild och namn är det här?” — ”Kejsarens”, svarade de. Då sade han till dem: ”Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.” När de hörde detta blev de häpna. De lät honom vara och gick sin väg.

Psaltaren

Psaltaren psalm 40, vers 14-18

Jag ber dig, Herre, befria mig! Herre, skynda till min hjälp! Skam och smälek må drabba alla som vill beröva mig livet. Låt dem vika tillbaka med vanära, de som vill mig ont. Må de rysa av skam, de som nu skrattar hånfullt åt mig. Men alla som kommer till dig skall jubla av glädje över dig. De som längtar efter din hjälp skall alltid säga: ”Herren är stor.” Jag är betryckt och fattig. Herre, skynda till mig! Min hjälp och min räddare är du. Min Gud, dröj inte!