Foto: U Widepalm

Gudstjänst

Gudstjänsten är ett möte mellan människa och Gud/människa och människa. I gudstjänsten delar vi vad det innebär att vara människa. Här finns uttryck för sorgen, glädjen, tacksamheten, skulden, kärleken och omtanken

I Harplinge och Steninge församlingar firas gudstjänst kl.10 eller kl.18 (kl.16 under årets mörkare tid).

Exempel på gudstjänster du kan möta på är Gudstjänst eller Mässa (med nattvard), Gudstjänst med Små och Stora, Himlafest, Taizémässa, Psalmgudstjänst m.fl.

För aktuella gudstjänster, se kalendariet, predikoturer i dagstidning eller appen Kyrkguiden.

Liturgi

I sin liturgi och sitt rituella språk vill gudstjänsten ge uttryck för vad det innebär att vara människa och bereda plats för möte med den levande Guden.

I liturgin finns en rytm och ett språk som ska vara ett forum för livet, de ramar inom vilka vi uttrycker tro och liv. Kanske kan uttryckssätten upplevas som främmande innan man vant sig och lärt sig, men å andra sidan så är det ju även så inom idrott eller yrkesliv, det tar en tid innan man lärt sig kulturen och språket.

Swish

Du kan använda swish för att betala kollekten. Som meddelande skall söndagens datum anges. Kollekten inskickad via denna funktion till och med tisdagen efter, registreras som gåva till samma ändamål som söndagens kollekt. Därefter registreras det på nästkommande söndags kollektändamål.

Harplinge 123 526 39 59
Steninge 123 187 27 38

Första söndagen i advent

Den första söndagen i advent berättar om hur Jesus som vuxen rider in i Jerusalem för att fira den judiska påsken, den händelse som skedde alldeles innan det vi firar under påsken. Han kommer ridande på en åsna och vill frid och fred istället för död och blod.

Ett nådens år

Liturgisk färg

Vit. Byte till violett/blå efter kl 18

Altardekoration

På altaret ställer vi vita blommor och vi tänder sex ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Sakarja kapitel 9, vers 9-10

Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en ung åsnehingst. Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen skall förintas. Han skall förkunna fred för folken, och hans välde skall nå från hav till hav, från floden till världens ände.

Romarbrevet kapitel 13, vers 11-14

Ni vet ju ändå vad tiden lider: det är dags för er att vakna. Ty nu är vår räddning närmare än när vi kom till tro. Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss då lägga av oss mörkrets gärningar och ta på oss ljusets rustning. Låt oss leva värdigt, som det hör dagen till, inte med festande och drickande, inte med otukt och orgier, inte med strider och avund. Nej, ikläd er herren Jesus Kristus, och ha inte så mycket omsorg om det jordiska att begären väcks.

Matteusevangeliet kapitel 21, vers 1-9

När de närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Olivberget skickade Jesus i väg två lärjungar och sade till dem: ”Gå bort till byn där framme, så hittar ni genast ett åsnesto som står bundet med ett föl bredvid sig. Ta dem och led hit dem. Om någon säger något skall ni svara: Herren behöver dem, men han skall strax skicka tillbaka dem.” Detta hände för att det som sagts genom profeten skulle uppfyllas: 'Säg till dotter Sion: Se, din konung kommer till dig, ödmjuk och ridande på en åsna och på ett föl, ett lastdjurs föl.' Lärjungarna gick bort och gjorde så som Jesus hade sagt åt dem. De hämtade åsnan och fölet och lade sina mantlar på dem, och han satt upp. Många i folkmassan bredde ut sina mantlar på vägen, andra skar kvistar från träden och strödde dem på vägen. Och folket, både de som gick före och de som följde efter, ropade: 'Hosianna' Davids son! 'Välsignad är han som kommer i Herrens namn.' Hosianna i höjden!

Psaltaren

Psaltaren psalm 24, vers 1-10

Av David, en psalm. Jorden är Herrens med allt den rymmer, världen och alla som bor i den. Det är han som har lagt dess grund i havet och fäst den över de strömmande vattnen. Vem får gå upp till Herrens berg, vem får gå in i hans tempel? Den som har skuldlösa händer och rent hjärta, som inte håller sig till falska gudar och aldrig har svurit falskt. Han får välsignelse av Herren och riklig lön av Gud, sin räddare. Här är det släkte som sökt sig till Herren, som träder fram inför ditt ansikte, du Jakobs Gud. Portar, öppna er vida! Höj er, uråldriga dörrar! Låt ärans konung draga in! Vem är då ärans konung? Det är Herren, den väldige hjälten, Herren, väldig i strid. Portar, öppna er vida! Höj er, uråldriga dörrar! Låt ärans konung draga in! Vem är han, ärans konung? Det är Herren Sebaot, han är ärans konung.