Lyssna

Skeppsås kyrka, inventarier

Krucifix

I övergången mellan långhuset och koret, i triumfbågen, hänger ett krucifix. Det är daterat till sent 1200-tal och Kristus hänger på ett rikt dekorerat kors med de fyra evangelisternas symboler i var korsända: lejon – Markus, örn – Johannes, oxe – Lukas och ängel – Matteus

Krucifixets placering mellan koret och långhuset är en symbol för att Jesus öppnade vägen till Gud. I judarnas tempel fanns en plats längst fram som kallades ”det allra heligaste”. Hit fick bara översteprästen gå en gång om året och vägen dit var stängd av förlåten (ett tjockt tygstycke). När Jesus dog på korset sprack detta tygstycke och vägen in till det allra heligaste öppnade sig.

Krucifixet blev med sin placering upp till koret en bild av honom som öppnade vägen genom förlåten fram till Gud. När vi går för att möta honom i nattvarden, är vägen öppen tack vare Jesu död på korset. 

Idag har många av kyrkans krucifix placerats på en vägg och en del av symboliken har gått förlorad. Men här i Skeppsås kyrkan har krucifixet kvar sin placering mellan koret och långhuset.

Altarskåp

Altarskåpet är daterat till 1400-talet och troligen tillverkat i Östergötland. 

I mitten finns en så kallad kalvariegrupp som består av Kristus på korset med Maria och Johannes på var sida under korset.

När Jesus var korsfäst stod hans mor Maria och Johannes, den lärjunge Jesus älskade, bredvid korset.  Jesus sade då till sin mor: ”Kvinna, där är din son” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor” Från den stunden hade hon sitt hem hos lärjungen.

S:t Jakob

Skeppsås kyrka anses vara helgad åt S:t Jacob, en av apostlarna och pilgrimernas skyddshelgon. Carl Fredrik Broocman skriver 1760 i sin beskrivning över Östergötland att Skeppsås kyrka var helgad åt S:t Jacob ”som tycks kunna slutas theraf, at hans bild, i stor kropps gestalt, warit målad på kyrkans gamla kyrko-dörr”.

Idag finns det en träskulptur från 2001 föreställande aposteln med både pilgrimsmussla, hattbrättet och pilgrimsstav i handen.