Välkommen till Svenska kyrkan i Florida!

Vi är den yngsta kyrkan bland de svenska utlandskyrkorna.

Tanken är att kyrkan i Florida ska vara mer flexibel än vad som är vanligt. En del av verksamheten sker på Scandinavian Church & Center, men vi träffas också på flera andra platser i södra Florida. Kyrkan är inte byggnaden eller organisationen, utan vi människor - alla vi som deltar i gudstjänster, barngrupper, vigslar, körer med mera.

Tillsammans är vi Svenska kyrkan i Florida, var vi än bor.

__________________________________________________________

På den här sidan
kan du betala in din årsavgift, vigselavgift, samt köpa biljetter till någon av kyrkans evenemang!

Kära församlingsmedlemmar!

Vår nästa Gudstjänst efter sommaruppehållet är den 4 september kl.11.00  i Scandinavian Church. Mariann N Shae svensk präst från Jacksonville leder gudstjänsten. I samband med kyrkkaffet berättar hon om sina erfarenheter som missionär i Malaysia.

VARMT VÄLKOMNA!

Michael Franzén kyrkoherde

Kontaktuppgifter:

Kyrkoherde Michael Franzén

Email Michael Franzen Mobil: +1 954 604 0605

Diakon Susanne Franzén mobil: +1 954 257 8800

Kristelefon till Norska sjömanskyrkan i Florida +1 954 240 6233

____________________________________________________________________________________________________________________________

TACK OCH FARVÄL!

Det började med att flera utryckte ett behov av att ha en svensk kyrka i Florida. ”Glada gänget” kallade de sig och de tog kontakt med Svenska kyrkan i Utlandet, som även de såg att Florida var en tillväxtzon för svenskar.

Det första prästparet Olof och Marie Olsson startade upp kyrkan för 7 år sedan och efter 5 år lämnade de över till mig. Nu har ytterligare två år förflutit och församlingen har tagit sig igenom några utvecklingssteg där organisation och ledningsfrågor har blivit tydliggjorda.

Men allt har inte handlat om administration för tänk så mycket härliga gudstjänster vi har firat med musik som har fyllt våra hjärtan. Inte trodde vi i kören att vi skulle få sjunga med Carola Häggkvist under en av våra gudstjänster, där även underbare Gabriel Forss medverkade! Carola kom och gästade Scandinavian Church och tillsammans med Norska kyrkan arrangerades konserter till förmån för våra respektive kyrkor.  Musiken har hela tiden funnits med som ett viktigt sätt att uttrycka sin tro och längtan på. I samband med en ”Änglakonsert 2014” spelade Maestro Magnus Mårtensson, tack vare Irene Schyberger som tog initiativet till att bjuda in honom. Tack Irene!

Andra stora musikaliska upplevelser har varit vårkonsert med Mikael Neumann och Lasse Berg och nu senast konsert med Louise Hoffsten.

Vi har även haft gästpredikanter på självaste påskdagen två år i rad. Förra året predikade Ambassadör Björn Lyrwall utifrån sina erfarenheter som diplomat kring temat livet är starkare än döden. I år fick vi lyssna till skådespelare Dan Bratt som på ett mycket gripande och personligt sätt förmedlade sin syn på uppståndelsens mysterium.

Under de senaste två åren har vi skapat förutsättningar för samarbete med de andra svenska organisationerna. Två gånger har vi genomfört ”Fireball” med ett stort deltagande av olika åldrar, mycket skratt, god mat och små idrottsskador. Tack Hicham och SAAC för initiativet!

När vi genomförde ”den sjunde Swedish Golf Tournament” gjorde vi det till minne av Jan Norelid, tidigare kassör i kyrkan och initiativtagare till golfturneringen.

Glöm inte att anmäla er till årets golfturnering en familje- och business sammankomst med golfspel, aktiviteter och god lunch! I samband med kyrkans olika event har vi inlett och fördjupat samarbete med olika sponsorer och organisationer. Detta har skapat mervärde både för dem och kyrkan.

Många svenska böcker har lästs i de två bokklubbarna. Ibland har diskussionerna varit livliga och annars har djupa samtal förts.

Under min tid i Florida har vi bland annat haft 84 vigslar, 15 dop och 512 stödsamtal. Dessutom har vi genomfört ett stort antal sociala insatser såsom besök på fängelser hjälp för bofasta och turistande svenskar.

Sommaren inleddes med ett gemensamt firande med gudstjänst, nationaldagsfirande, skolavslutning och midsommarfirande tillsammans med de övriga svenska organisationerna. Det blev så bra, så det har redan bestämts att det ska bli en tradition vilket är väldigt roligt!

I kyrkans barngrupp har flera barn och föräldrar tillkommit och det har fötts nya barn. Flera av föräldrarna uttrycker att de har ett stort stöd av att gruppen. Och de små barnen de har fått lära sig svenska böner, sånger, ramsor och att leka med andra svenska barn. Kyrkan har alltid stått som en bärare av kultur och utbildning förutom grunduppdraget att vara just kyrka.

Vi skall fortsätta att vara kyrka, en plats för gudstjänst, bön, psalmsång och reflektion kring de existentiella och andliga frågorna. Det är viktigt att få be, sjunga och samtala om livets stora frågor på sitt modersmål!

Nu känns det roligt för mig att lämna över uppdraget att fortsätta att utveckla Svenska Kyrkan i Florida till Michael och Susanne Franzén. De beräknas vara på plats i Florida under september månad. Jag önskar dem lycka till och Guds rika välsignelse i uppdraget!

Till alla er andra TACK för alla förtroenden och härliga möten! Ta hand om ert nya prästpar och fortsätt att tillsammans bygga Svenska kyrkan i Utlandet i Florida.

Guds rika välsignelse

Önskar

Pastor Louise som nu fortsätter som präst i San Francisco

Gifta sig i Florida

Att gifta sig är en av de verkligt stora händelserna i livet. Kanske en romantisk vigsel på en av Floridas soldränkta stränder kan vara något för er?

Nu är aktiviteterna i full gång. Välkommen till det som passar dig!

Scandinavian Church & Center
2950 S Flamingo Road
Davie, FL 33330

Kyrkoherde Louise Linder: +1-954 604 0605