Vigsel

Äktenskapet är ett naturligt steg för två personer som älskar varandra och som vill leva tillsammans. När ett par gifter sig i kyrkan manifesterar de detta inför Gud, samhället och sig själva. Ibland arrangerar vi även drop in-vigsel, där par kan gifta sig utan större förberedelser.

Kontakta expeditionen

Telefon: 023-70 20 00 

Telefontider: Måndag-fredag 08.00-16.00

E-post: falu.pastorat@svenskakyrkan.se 

Besökstider: Måndag-fredag 08.00-16.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Juni-augusti måndag-fredag 08.00-15.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Besöks- och och postadress: Kristinegatan 11, 791 71 Falun kartlänk eniro.se klicka här


Rullstolsentré och entré till ungdomsgården Grönan finns inne på gården (bakom röda huset). Adress: Kristinegatan 9B  kartlänk eniro.se klicka här

Frågor & svar om vigsel

Vad är vigsel?

Den kyrkliga vigseln präglas av den kristna uppfattningen att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Kyrklig och borgerlig vigsel har samma rättsliga giltighet. Vigseln innebär i båda fallen att paret offentligt ger till känna att de samtycker till äktenskapet. För kyrklig vigsel är det prästerna som har behörighet att viga. Borgerlig vigselförrättare är lagfaren domare i allmän underrätt eller en särskilt förordnad vigselförrättare. För de par som gift sig borgerligt finns möjligheten att få ”välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap”.

PARTNERSKAP – ÄKTENSKAP

Ni som nu lever i registrerat partnerskap kan ändra detta till äktenskap, antingen genom en anmälan till Skatteverket eller genom en vigsel. Ingen hindersprövning behövs, utan ett intyg om att vigselparet ingått registrerat partnerskap i Sverige.

Vad innebär vigseln?

Kan man lova livslång trohet? Det är förstås svårt att lova något för hela livet, men vi kan ge uttryck för vår innersta vilja och ambition. Frågan paret får i vigseln är: ”Vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust?” Frågan rör alltså viljan att älska.

Om vi med kärlek menar förälskelse eller starka känslor är det lätt att inse att vi aldrig kan lova det för hela livet. Förälskelse går över, känslor kommer och går. Kärlek kan rymma mycket starka känslor, men innebär mer än så. Kärlek hänger samman med viljan att ha omsorg om den man älskar. Den viljan har de som gifter sig. Att gifta sig är att satsa på den viljan.

Ett av förslagen till bibeltexter man kan läsa under vigseln är: ”Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag”. Man får turas om att bära. Ibland är den ena starkare och får bära mer. Ibland är det tvärtom. Någon har tänkt att de här orden betyder att man ska stå ut med varandra. Det kan låta negativt, men att ”stå ut med varandra” kan bli den styrka som bär genom svåra tider, och så kan de varma känslorna komma tillbaka.

I vigseln lovar paret varandra:

”Jag tar dig nu till min hustru/man att dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt.”

I det löftet uttrycks viljan att dela livet, hela livet, både glädje och sorg. Det är starka ord, men det är nog detta man vill lova varandra i kärlek. Det är kärlekens starka språk. Att gifta sig är att satsa på viljan till trohet.

Ibland kommer par till en punkt när den goda viljan inte räcker. Då kan skilsmässa vara den något mindre smärtsamma vägen. Det betyder inte att man inte menade allvar med vad man sa i vigseln. Det gäller att inte trampa på det goda man en gång ville.

Hur planerar vi vigseln?

Foto: Joakim Carlström/IKON

Att gifta sig är en av livets höjdpunkter och ett bröllop rymmer många delar. Några väljer att bjuda hundra gäster och har en stor fest, andra vigs med två vittnen och nöjer sig med en middag på tu man hand. Valet är fritt och styr också graden av planering och därmed också kostnaderna.

Kyrka, präst och festlokal:
Kyrkan eller festlokalen kan vara upptagna och prästen bokad på annat håll långt i förväg. Det är därför bra att ha flera alternativa datum i beredskap.

Viktiga släktingar och vänner:
Vissa människor är särskilt viktiga i livet, det kan vara svårt att tänka sig ett bröllop utan dem. Mitt i semestertider och vid stora helger kan det vara svårt att samla alla. Det kan vara bra att höra sig för med tänkta gäster i mycket god tid...

hindersprövning

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning hos Skatteverket. Ni får då två blanketter (hindersprövningsblankett och vigselblankett) hemskickade. Intyget gäller i fyra månader, och ni ger det till prästen.

Vad kostar det att gifta sig?

Om minst en av brudparet är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis, det gäller även om man väljer att gifta sig i en annan församling än där man bor. Varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Om man däremot vill ha extra musik, kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan får man själv stå för kostnaden.

En bröllopsfest kan utformas alltifrån kaffe och tårta eller knytkalas till middag med dans för flera hundra gäster i hotellets festvåning. Kostnaden blir förstås också därefter. Hur mycket den får kosta kan ingen annan bedöma än paret självt - eller andra som är med och betalar.

Tidigare var seden att brudens föräldrar stod för bröllopet och festen. I dag är det vanligt att familjerna hjälps åt. Det händer också att paret betalar sitt bröllop helt eller delvis själva.

Ett råd kan vara att fundera och samtala noga, gör en budget och tänk igenom hur det hela ska finansieras. Vad ska få kosta, var kan vi spara, vad kan vi eller goda vänner göra själva. Det gäller att varken ruinera sig eller låta snålheten bedra visheten!

vigselsamtalet - hur går det till?

Samtalet med prästen sker ofta på plats i kyrkan. Det är praktiskt eftersom en viktig del ofta är att tillsammans gå igenom vigselritualet, se hur man ska gå och stå, hur man gör med ringar och bukett, var tärna eller brudnäbb ska finnas, hur gästerna ska sitta etc. Det är viktigt för att skapa trygghet hos brudparet inför vigseln och ”vara där” när det händer istället för att oroa sig för att man gör fel. Ta gärna med frågor, tankar, önskemål om psalmer och musik. För den som tänkt göra ett programblad till vigseln är det bra att vänta till efter samtalet med prästen. Det kan också finnas annat att prata eller fråga om, tveka inte att ta upp det som känns angeläget.

Vilken symbolik har vigselgudstjänsten?

Brudparet går tillsammans kyrkgången fram och stannar framför altaret.
En bild för att de gemensamt ”lämnar sin far och sin mor … och de två ska bli ett”. När barnen är små är de beroende av sina föräldrar. Brudparet väljer varann som medvandrare i livet och det gestaltas genom att de gått gången upp. De har lämnat alla andra bakom sig, i jämförelse.

 • Brudparet svarar var och en för sig på frågorna.

  Två människor väljer varann. Ur beslutet att satsa på att leva tillsammans kan komma kraft. Viljan till kärlek i nöd och lust är det centrala i vigseln. ”Inför Gud och i denna församlings närvaro” uttalar båda sin vilja.

 • Brudparet tar emot ringen eller ringarna.

  Ringen är ett ”tecken på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet”. Ett yttre tecken, som kan påminna dem själva och andra om den gemenskap de valt att dela. Valet får stöd av tecknet.

 • Brudparet ger varann sina löften.

  Han och hon säger: ”Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig” - det är ett offentligt löfte, inte bara privat och hemligt. De närvarande gläder sig över deras val och den glädjen stärker brudparet.

 • Brudparet får gå i Guds välsignelse.

  Välsignelsen handlar och frid och fred, om goda relationer. Goda relationer bygger på en ömsesidig satsning att vilja varann väl.

Ska brudens pappa leda fram bruden?

Allt fler svenskar har sett filmer där pappan leder bruden in i kyrkan och överlämnar henne till brudgummen. Detta är en amerikansk sed. En del brudpar vill göra likadant. Andra reagerar starkt mot detta som upplevs ojämlikt, som att en kvinna lämnas från en man till en annan.

Den svenska seden är att brudparet själva går tillsammans uppför kyrkgången. Det är också enligt traditionen så att brudparet kysser varann först efter fullbordad vigsel, utanför kyrkan.

Olika seder uttrycker olika saker. Därför är det klokt att ni funderar över vad ni själva vill uttrycka med er vigsel. Genom att tala om detta med prästen kan ni påverka både utformningen och upplevelsen av vigseln. Inom ramarna för vigselritualet finns möjlighet till personliga uttryck.