Foto: Johannes Frandsen/IKON

Dop

Det kan göras mycket enkelt och med få förberedelser, eller till en stor fest. Unga som gamla är välkomna att döpas. Du kan enkelt boka tid för dop här på webben.

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot. Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan.

Här kan du läsa mer om dopet och hur en dopgudstjänst går till. Du kan också titta på kyrkor och lokaler för dopkalas och enkelt boka tid för dop i webbkalendern.

Dop i tider av corona

Du som planerar ett dop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Hör av dig till din församling – de hjälper dig planera och anpassa dopgudstjänsten så att den kan ske på ett ansvarsfullt sätt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I våra kyrkor anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor. Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Svenska kyrkan hjälper dig att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Dopet behöver inte ställas in eller skjutas upp

Rekommendationerna betyder inte att du måste ställa in eller skjuta fram dopet. Istället kan du hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är möjligt att genomföra dopet med bara prästen, barnet och föräldrarna närvarande. Eller bara prästen och personen som ska döpas, om det gäller unga eller vuxna. Du kan också välja att ha dopet någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma.

Bjud in gäster till ett filmat dop

Om du ber någon av de närvarande att filma, så kan ni direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.

Festen kan hållas längre fram

Om du har planerat för en större fest efter dopgudstjänsten, så kan du överväga att hålla den längre fram, i stället för att ställa in den.

Församlingen hjälper dig att hitta alternativ

Om du planerar för ett dop, kontakta din församling för att få hjälp att anpassa dina planer efter de regler och rekommendationer som gäller.

Kontakta din församling.

Kontakta expeditionen

Telefontider: Måndag-fredag 08.00-16.00

Besökstider: Måndag-fredag 08.00-16.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Juni-augusti måndag-fredag 08.00-15.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Besöks- och och postadress: Kristinegatan 11, 791 71 Falun kartlänk eniro.se klicka här

E-post: falu.pastorat@svenskakyrkan.se

Rullstolsentré och entré till ungdomsgården Grönan finns inne på gården (bakom röda huset). Adress: Kristinegatan 9B  kartlänk eniro.se klicka här