Foto: Johannes Frandsen/IKON

Dop

Det kan göras mycket enkelt och med få förberedelser, eller till en stor fest. Unga som gamla är välkomna att döpas. Du kan enkelt boka tid för dop här på webben.

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot. Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan.

Här kan du läsa mer om dopet och hur en dopgudstjänst går till. Du kan också titta på kyrkor och lokaler för dopkalas och enkelt boka tid för dop i webbkalendern.

Boka dop här

I webbkalendern kan du enkelt se var och när det finns lediga tider för dop och göra din bokning. Lokaler för dopkalas bokas också här. Bokningen, som är preliminär, kan göras när som helst - dygnet runt.

Platser för dop och dopkalas

Här hittar du de kyrkor och kapell som kan bokas för dop. I nära anslutning finns församlingshemmen, församlingens lokaler, som utan kostnad kan bokas och lånas för dopkalas.

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en fin tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också ett tillfälle då barnet får ett löfte från Gud om att Gud har omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Du döps bara en gång, för dopet gäller hela livet. Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas också som ung eller vuxen.

Vad ska vi sjunga? Psalmer för dop

Här kan du lyssna på några psalmer för dopgudstjänst, som Svenska kyrkan Faluns kyrkomusiker och körsångare sjunger och spelar. I februari, som vi kallar för Dopets månad, lägger vi ut en inspelning i veckan med start torsdag 4 februari.

Frågor & svar om dop

Vad innebär dopet? Får man fota och filma under dopet? Vad gör man om barnet skriker? Hur många faddrar kan barnet ha? Här hittar du svaren på flera vanliga frågor om dop och hur dopgudstjänsten går till.

Kontakta expeditionen

Telefontider: Måndag-fredag 08.00-16.00

E-post: falu.pastorat@svenskakyrkan.se

Besökstider: Måndag-fredag 08.00-16.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Juni-augusti måndag-fredag 08.00-15.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Besöks- och och postadress: Kristinegatan 11, 791 71 Falun kartlänk eniro.se klicka här

Rullstolsentré och entré till ungdomsgården Grönan finns inne på gården (bakom röda huset). Adress: Kristinegatan 9B  kartlänk eniro.se klicka här