Ett värmeljus brinner på ett bord. I en soffa i bakgrunden syns en präst sitta med en mobiltelefon i handen.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Någon att tala med

Behöver du någon att tala med? Läs mer om samtal och själavård hos Svenska kyrkan Falköping.

Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft och man är ledsen, orolig eller rädd. Då gör det skillnad att få samtala med någon som tar sig tid att lyssna på hur man har det, och vad man tänker och känner. I kyrkan kallar vi sådana samtal för själavårdssamtal. Du behöver inte vara troende för att gå i själavård. För präster och diakoner är tron på Gud självklar. Men du behöver inte prata om Gud, läsa bibeln eller be när du talar med en präst.

Du kan få träffa en präst för samtal, men också få stöd på internet eller via telefon. Präster inom Svenska kyrkan har tystnadsplikt. 

SAMTALSSTÖD I FALKÖPINGS PASTORAT
Du kan komma i kontakt med prästerna i Falköping via församlingsexpeditionen 0515-77 63 00. Tjänstgörande präst nås också dagtid på 0515-77 63 90.
HÄR hittar du kontaktuppgifter till alla präster.

JOURHAVANDE PRÄST
Jourhavande präst finns som en samhällsinsats under den tid på dygnet när många andra resurser är stängda. Jourhavande präst finns närvarande, lyssnar och delar det du vill prata om en stund. Prästerna är anonyma och har tystnadsplikt. Du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende för att kontakta Jourhavande präst. Om du inte själv frågar efter det talar man inte om Gud, läser Bibeln eller ber böner under samtalet.

Telefon: Ring 112 och begär Jourhavande präst. Öppet varje dag kl 21-06. Chatt och digitalt brev: På svenskakyrkan.se/jourhavandeprast kan du chatta måndag-torsdag mellan kl 20-24  eller skriva ett digitalt brev och få svar inom 24 timmar. 

KYRKANS SOS
Är en krisjour inom Svenska kyrkan i Göteborg. Jouren tar emot samtal och svarar på brev i webbtjänsten SOS-brevlådan. Kyrkans jourtjänst bemannas av frivilliga medarbetare, utvalda och utbildade för uppgiften som tar emot samtal och svarar på brev via webbtjänsten SOS-brevlådan. Öppet vardagar kl 13-21 och
helger kl 16-21. Telefon: 0771-800 650. 
SOS-brevlådan: sos.svenskakyrkan.se/#/

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA
Jourhavande medmänniska är en ideell organisation som stöttas ekonomiskt av Stockholms stift.  De som svarar i telefonen har genomgått en grundutbildning, men har ingen specialkompetens som kuratorer eller psykologer, utan är som namnet antyder, just vanliga medmänniskor. De har tystnadsplikt och du ringer anonymt.
Telefon: 08-702 16 80. Öppen varje natt 21-06, året om. 
Chatt: öppet 21-24 varje söndag. www.jourhavande-medmanniska.se/chatt/