Foto: Johan Denke

Ladda ner - Lyssna - Köp

På denna sida kommer material att läggas upp efter hand.

PDF-FILER –
Klicka för att ladda ner

• Liturgiskt dragspel för kyrkomusiker - minikompendium utifrån ”Härlig är jorden” (sv ps 297). Uppdaterat 201106.  Ladda ner.
  • Kompendiebilaga ”Överlagrade ackord”. Ladda ner.
  • I huvudet, händerna och fötterna på en tusenkonstnär – ett porträtt av Ingemar Nordin (text: Johan Denke). Från församlingsbladet nr 2/2019.  Ladda ner.
  • Om Jenny Lind-flygeln m.m. i Östebybruks Herrgård (text: Ingemar Nordin). Ladda ner.
  • Orgeln i Norrtorpen (tidningsartikel om gruvarbetaren Alfred Bloms hemorgel) Ladda ner.
  • Övertonernas betydelse för musikuppfattningen (artikel av Ingemar Nordin med avslutande religionsaspekttankar). Ladda ner.

LJUDFILER –
Klicka och lyssna

Lyssna till hur julpsalmen ”Var hälsad sköna morgonstund” kan ha låtit på hemorgeln i Norrtorpen. Ljudfilen är en digital rekonstruktion av Johan Denke utifrån ljudprov från två pipor i orgeln (gedackt och salicional).
FINNS MED PÅ CD:N JULMUSIK

För dig som missade höstens musikevenemang i Österbybruks kyrka:
Promenadkonsert 10–11 oktober 2020. Vid orgeln: Johan Denke.
Ur programmet:

Smakprov från senaste CD:n
”Julmusik från åtta länder och fyra sekler”

Smakprov från CD:n
”Tidig musik i Österbybruks
kyrka”

Smakprov från CD:n
”Meditativ musik i Österbybruks kyrka”

FÖRSAMLINGENS CD-PRODUKTIONER –
finns till försäljning i våra kyrkor och i Kyrkans Hus

• ORGLAR I DANNEMORABYGDENS FÖRSAMLING
    Ingemar Nordin, orgel. Innehåll (pdf).
  • MEDITATIV MUSIK I ÖSTERBYBRUKS KYRKA
    Johan Denke, orgel. Innehåll (pdf).
  • TIDIG MUSIK I ÖSTERBYBRUKS KYRKA*
    Johan Denke – portativ, orgel och cembalo. Innehåll (pdf).
  • JULMUSIK från åtta länder och fyra sekler
    Johan Denke, orgel (Österbybruks kyrka). Innehåll (pdf).

* I samband med utgivningen av CD:n TIDIG MUSIK I ÖSTERBYBRUKS KYRKA (november 2020) utlovades i Församlingsbladet ett exklusivt pris till den som kunde identifiera två ”musikaliska skämt” på CD:n. Någon vinnare kunde inte koras, eftersom inga tävlingsbidrag kom in.
Det hade räckt att googla på det inledande styckets latinska namn för att få reda på det svenska namnet på en mycket känd barnvisa. Tidig musik (i livet alltså) fast på ett annat sätt, en improviserad mollvariant av melodin. Det andra skämtet hörs tydligt i slutet på det avslutande stycket av Henry Purcell, där en välkänd låt som sjungs av alla åldrar flera gånger om året lagts till.